13 Nisan 2012 Cuma

OSTİM Davası'nda Rapor da Tanık da Gelmedi

Ostim'de 20 işçinin ölümüyle sonuçlanan iki patlamanın ardından açılan davanın altıncı duruşmasından da karar çıkmadı. Beklenen bilirkişi raporu bir sonraki duruşmaya kaldı.


Ostim Davası'nda altıncı duruşma bugün görüldü. Beklenen bilirkişi raporu ve tanık yine gelmedi; sonuçta davanın 8 Haziran'da devamına karar verildi.

3 Şubat 2011'de Ankara Organiza Sanayii Bölgesi'nde art arda yaşanan patlamalar sonucu 20 işçi ölmüş, patlamalara ilişkin davanın açılması aylar sürmüştü.

Bugün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın altıncı duruşmasında da karar çıkmadı. Bir önceki duruşmada İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ)  oluşacak bir ekibin bilirkişi heyeti olarak görevlendirilmesi kararı verilmişti. Bugünkü duruşmada müşteki ve sanık avukatları bilirkişi heyetinin niteliğine itiraz edip değiştirilmesini talep ettiler.

"Adalet istiyoruz"

Dava öncesinde OSTİM ve İvedik Patlamalarında Hayatını Kaybedenlerin Yakınları bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Adliye önünde yapılan basın açıklamasında "OSTİM'i unutma", "Adalet istiyoruz" dövizleri taşınırken aileler adına açıklamayı Azize Atmaca yaptı.

Ostim'de yakınlarını kaybeden aileler adına basın açıklamasını okuyan Atmaca basına yansıyan, yansımayan bir çok işçi ölümünün gerçekleştiğini, patronların bugün yaptıkları denetimi dün yapmadıklarını dile getirdi.

Yapılan açıklamada aileler, sorumlu kamu kurumları ve temsilcileri için tefrik edilerek soruşturması devam eden dosyanın neticelendirilmesini ve birleştirilmesini istediklerini, patlamanın yaşandığı işyerlerinin sahiplerinin ve diğer yetkililerin tutuklanması gerektiğini dile getirdiler.

"Bizler Ostim'de - İvedik'te canlarını, sevdiklerini kaybetmiş kişiler olarak, başka canların yanmamasını, başka annelerin ve babaların ağlamamasını istiyoruz. Bir araya gelerek, bu memleketin geleceği için, iş güvenliği için, sağlıklı yaşam koşulları için, kanun dışı çalışma koşullarını sona erdirmek için davalarımızı takipçisi olmaya çağırıyoruz."

Dinlenmeyen tanık yine gelmedi

Mahkeme, heyetin ikisi kimya üçü makine mühendisi olmak üzere beş kişilik bilir kişi ekibi oluşturulması talebi doğrultusunda ilgili makamlar tarafından değerlendirilmesi için gerekli yerlere ulaşılmasına; suç nitelikleri dikkate alınarak tutuklu sanıklar Kasım Ersoy, Bahadır Esendik ve Burhan Koç'un tutukluluklarının devamına; gelecek bilirkişi raporunun beklenmesi ve mazeret bildirerek gelmeyen tanık Mustafa Ulucan'ın zorla getirilmesine karar verdi.

Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin 11 Mayıs 2012'de gözden geçirilmesi ile birlikte dava 8 Haziran 2012 tarihine ertelendi.

Kaynak: Bianet