19 Nisan 2012 Perşembe

İş cinayetlerinde aileler merhamet değil adalet istiyor

İş cinayetlerinde yakınlarını kaybedenler, 28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma/Yas Günü"nde adalet talebiyle bir araya geliyor.

Dünyanın birçok ülkesinde kabul edilen Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma/Yas Günü nedeniyle 28 Nisan'da Petrol-İş Sendikası'nın İstanbul Altunizade'deki Genel Merkezi Konferans Salonu'nda bir etkinlik düzenlenecek.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Ekonomi büyüyor, iş cinayetleri artarak devam ediyor. Bu noktada konunun bizzat tarafı olan aileler adalet istiyor. "28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölen ve Yaralananları Anma / Yas Günü" etkinliğine çağrıda bulunuyorlar. Ülkemizin dört bir yanından işçi ailelerinin düzenleyeceği etkinlik 28 Nisan Cumartesi günü Saat: 15.30'da Petrol-İş Sendikası'nın Üsküdar Altunizade'de bulunan Genel Merkezi'nde düzenlenecektir. Ekte çağrı metni, bilgilendirme yazısı ve etkinlik içeriği bulunmaktadır.

"Merhamet değil, adalet istiyoruz" başlıklı bir açıklama yayımlayan aileler, "Canlarımız ölüyor! Davutpaşa'da, Karadon'da, Ostim'de, Dursunbey'de, Afşin'de, Erzurum'da, Tuzla'da… Ülkemizin dört bir yanından işçilerin ölüm haberleri geliyor. Savrularak, yanarak, boğularak, göçük altında kalarak, ezilerek her gün en az 4 işçi hayatını kaybediyor" dedi.

Sağlıklı ve güvenli çalışmanın "maliyet" olarak görüldüğünü belirten aileler, işçi ölümlerinin bu nedenle yaşandığına dikkat çekti.

Açıklamada, "Sermaye bu yüzden 'işçi sağlığı' yerine 'iş sağlığı' kavramını kullanıyor. Yani işçilerin değil işin sağlığı, işletmenin verimliliği ön planda tutuluyor. AKP iktidarı da işçilerin can güvenliğini sağlayacak düzenleme ve denetimleri yerine getireceğine; küresel rekabeti yani işletmelerin kârlılığını gerekçe göstererek emekçileri koruyan mevcut düzenlemeleri dahi ortadan kaldırıyor ve denetim görevini gerektiği gibi yerine getirmiyor" denildi. Açıklamada, Meclis'te görüşülecek olan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı ile işçi sağlığının tamamen sermayenin ellerine bırakıldığı kaydedildi.

KADER DEĞİL İŞ CİNAYETİ

SGK verilerine göre 2010 yılında 1444, 2011 yılında ise 1563 işçinin hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, AKP iktidarı yetkililerinin iş cinayetleri için "kader", "ölüm bu işin doğasında" dediğini hatırlatıldı. Açıklamada, "Oysa tüm iş kazaları ve meslek hastalıkları önlenebilir. Bizler önlenebilir oldukları halde gerçekleştiği için yaşananları 'iş cinayeti' olarak tanımlıyoruz" denildi.

Sorunun çözümü için işçi sınıfının müdahil olması gerektiği kaydedilen açıklamada, "Her köşe başında, inşaat çadırında, baraj gölünde, maden ocağında, tersanede, çağrı merkezinde, hastanede, plaza ofisinde, dershanede bizi bekleyen acı ve cinayetlere karşı mezarlarımızdan kalkıp kendi ellerimizle yazmalıyız mezar taşlarımıza: Merhamet değil, adalet istiyoruz" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: ETHA