12 Nisan 2012 Perşembe

Erkekler Martta 12 Kadın Öldürdü

bianet’in çetelesine göre erkekler Martta 12 kadın öldürdü, 24 kadın yaraladı, sekiz kadına tecavüz etti, beş kadını taciz etti. Kadınları en çok kocaları öldürdü, en çok kullanılan cinayet aleti tabancaydı.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden ve ajanslardan derlediği haberlere göre Martta erkekler 12 kadın ve iki erkek öldürdü, 24 kadın ve bir erkeği yaraladı, sekiz kadına tecavüz, beş kadını taciz etti. 13 çocuk cinsel istismara uğradı.

Martta en çok erkek şiddeti yaşanan bölge Marmara, il İstanbul oldu.

2012'nin ilk üç ayında toplam 47 kadın öldürüldü, 60 kadın erkek şiddetine maruz kaldı, 28 kadın tecavüze, 56 kadın cinsel tacize uğradı.

Cinayet

Erkekler Mart'ta yedi ilde 12 kadın ve iki erkek öldürdü. Üç erkek cinayetin ardından polise ya da jandarmaya teslim oldu.

En çok kadın katli İstanbul'da yaşandı. Cinayetlerin gerçekleştiği iller Ankara (2), Antep, İstanbul (5), İzmir (2), Manisa, Ordu ve Urfa. Katillerin yaşları 17 ila 57, kadınların yaşları 25 ila 74 arasında değişiyor.

Martta kadınları en çok kocaları öldürdü. Üç kadını kocaları, iki kadını boşanma davası süren kocaları, iki kadını eski kocaları, bir kadını sevgilisi, bir kadını akrabası, bir kadını kendisine iş bulma vaadinde bulunan bir erkek, bir kadını ise hırsızlık için evine giren bir erkek öldürdü.

Öldürülen kadınlardan biri transeksüeldi ve katili bulunamadı.

Bu ay en çok kullanılan cinayet aleti ateşli silahlardı. Cinayetlerden beşi tabancayla, üçü pompalı tüfekle, biri av tüfeğiyle, üçü bıçakla, ikisi ise sopa ve taşla işlendi.

Öldürülen kadınlardan biri daha önce çıkarılan koruma kararının tarihi sona erince, boşanma davası başlayınca yenileme gereği duymamıştı. Kocasının akrabası tarafından öldürülen bir kadın ise daha önce polise başvurmuş ancak korunma talebine yanıt alamamıştı.

Şiddet- Yaralama

Erkekler Martta 14 ilde 24 kadın ve bir erkeği yaraladı. En çok şiddet İstanbul ve İzmir'de yaşandı. Bir erkek karısını ağır yaraladıktan sonra polise teslim oldu, biri intihara teşebbüs etti.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana, Aksaray, Ankara (2), Antalya, Balıkesir, Eskişehir, İstanbul (4), İzmir (4), Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Muğla (2) ve Urfa.

Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. 15 kadın kocasından, ikisi imam nikahlı kocasından, biri eski kocası, biri kayınpederi, biri eski sevgilisi, biri babası, biri doktoru, biri de tanımadığı bir erkek tarafından yaralandı/darp edildi.

14 erkek kadınları dövdü, dördü bıçakla, ikisi pompalı tüfekler, biri av tüfeğiyle yaraladı, biri boğmaya çalıştı.

14 kadın şiddet gördüğü erkeklerden şikayetçi oldu. Dört kadın sığınmaevine yerleştirildi, birinin kocasına uzaklaştırma cezası verildi. Bir kadın kocasına boşanma davası açtı.

Martta şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 19 ila 51 arasında, kadınların ise 16 ila 47 arasında değişiyor.

Tecavüz

Erkekler Martta dört ilde sekiz kadına tecavüz etti. Bir erkek, sevgilisine tecavüz ettikten sonra kadın polise gidince intihar etti.

En çok tecavüz İstanbul'da yaşandı. Tecavüz saldırılarının gerçekleştiği iller Adana (3), Isparta, İstanbul (4) ve Samsun.

Martta kadınlar en çok evde tecavüze uğradı. Üç kadın evde, bir kadın işyerinde, üçü alıkonulduğu mekanlarda, biri sokakta tecavüze uğradı. Üç kadın seks işçiliğine zorlandı.

İki kadına arkadaşları, ikisine öğretmeni, ikisine tanımadığı erkekler, birine sevgilisi, birine kocası tecavüz etti.

Tecavüzcülerin yaşları 24 ila 46, kadınların yaşı 18 ila 42 arasında değişti.

Taciz

Martta erkekler beş ilde beş kadına cinsel tacizde bulundu. Tacizler İstanbul, Samsun, Trabzon, Kocaeli ve Malatya'da yaşandı.

Beş kadın da tanımadığı erkeklerin tacizine uğradı. Kadınlardan ikisi sokakta, biri otobüste, biri otel odasında, biri asansörde taciz edildi.

Tacizcilerin yaşları 27 ila 27, kadınların yaşları 17 ila 44 arasında değişiyor.

Çocuk istismarı

Martta 12 ilde 13 çocuk cinsel istismara uğradı. İki kız çocuğu tecavüz sonucu hamile kaldı, ikisi koruma altına alındı.

Çocuklar en çok tanımadıkları erkeklerin istismarına uğradı, onları öğretmenleri takip etti. Altı çocuk tanımadığı erkekler, üçü öğretmenleri, biri okul müdürü, biri üvey babası, biri kuzeni tarafından istismar edildi.

Martta çocuk istismarından 24 erkek tutuklandı, dokuzu gözaltına alınıp serbest bırakıldı.
Saldırganların yaşı 22 ila 62, çocukların yaşı 4 ila 16 arasında değişti.

İntihar, tehdit

Martta bir erkek eski karısını tehdit edip, günlerce sokağın başında bıçağıyla bekledi. Kadın eski kocası hakkında 30 ayrı suç duyurusunda bulunduğunu, 21 ayrı dava açıldığını, eski kocasının dört davadan üç yıl hapis cezası aldığını ancak kararların temyiz edildiğini söyledi.

Kocasından şiddet gören bir kadın intihar etti, tecavüze uğrayan bir kadın ise tecavüzcüleri tahliye edilince intihara teşebbüs etti.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Martta iki kadın kendilerini taciz ve tehdit eden eski sevgililerini, bir kadın kendisini taciz eden tanımadığı bir erkeği yaraladı. Erkeklerden biri kaldırıldığı hastanede öldü.

Bir erkek kızına işkence yapan damadını öldürüp polise teslim oldu, bir erkek de 12 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunan bir erkeği öldürdü.

Bölgelere göre

Martta 29 ilde 60 kadına yönelik şiddet, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, tecavüz, yaralama ve çocuk istismarı vakası yaşandı. En çok şiddet yine Marmara Bölgesinde gerçekleşti.

60 vakadan 22'si Marmara, 10'u Akdeniz, dokuzu İç Anadolu, yedisi Karadeniz, altısı Ege, üçü Doğu Anadolu ve üçü Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşandı.

En çok şiddetin yaşandığı il 16 vakayla İstanbul oldu.

Kaynak: Bianet

Şubat ayındaki erkek şiddetinin tam metnine ulaşmak için tıklayın.

Şubat ayındaki erkek şiddetine karşı kadınların mücadelesi ile ilgili habere ulaşmak için tıklayın.