13 Nisan 2012 Cuma

Ayşe Yılbaş Davasında Sona Doğru

Ayşe Yılbaş cinayeti davasında, sanık kocanın yeni delil sunma ve toplama talebi reddedildi. Avukat Meriçoğlu, “Etrafındaki kadınları öldürmeyi planlayan tüm erkeklerin birkaç yıl yatıp çıkma devrinin artık geride kaldığını anlamalarını istiyoruz” dedi.


Ayşe Yılbaş'ı öldüren, boşanmak istediği kocası Hüseyin Güneş Özmen'in yargılandığı dava bugün İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanık koca bu duruşmada "Ayşe Yılbaş 'dost hayatı' yaşadığı için cezasına haksız tahrik indirimi uygulanması gerektiğini savundu.

Daha önceki ifadelerinde karısını staj yaptığı  hastanede görmeye gittiğini, Ayşe Yılbaş'ın çocuğunu göstermiyeceğini ve nafaka alacağını söylediği için kendini kaybederek öldürdüğünü söyleyen sanık, bu celsede yeni bir iddiada bulunarak karısının kendisini aldattığını ileri sürdü.

Avukatlar, dört yıldan beri devam eden dava sürecinde sanığın yeni bir iddiada bulunduğunu, yeni bir senaryoyla karşı karşıya olunduğunu söyledi. Sanığın taleplerinin esasa dair olmadığını belirtti.

Geçen celsede sanık, cinayet yerinde keşif, Ayşe Yılmaz'ın başka birinden hamile olup olmadığının araştırılması için otopsi yapılmasını ve öldürüldüğü gün başka bir erkekle mesajlaşıp mesajlaşmadığının tespiti için telefon kayıtlarının incelenmesini talep etmişti.

Mahkeme, yeni delil sunma ve toplama talebini yerinde bulmayarak, dosyadaki delilerin yeterli olduğuna karar verdi.

Mahkeme, Yargıtay'ın tasarlama yönünden bozma kararına uymaya karar verdi. Savcı ek süre istemedi ve önceki mütalaasını tekrarlayarak tasarlayarak öldürme olmadığı yönünde karar verilmesini talep etti.

Bir sonraki duruşma 23 Mayıs'ta. Karar duruşması olması beklenen bu celsede sanık ve avukatı son savunmalarını yapacak.

"Karar tüm kadın katilleri için emsal olmalı"

Avukat Meriç Eyüboğlu, davanın uzamasından kaygı duyduklarını, ancak bugün gelinen noktayı olumlu bulduklarını ifade etti. Eyüboğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Sanığın Ayşe Yılbaş'ı öldürdüğü açık ve bu öldürme fiilinde ağırlaştırıcı nedenler var. Öldürmenin nitelikli hali söz konusu olduğu için, mahkeme tasarlamayla ilgili olumlu karar vermese de sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alacak.

"Bu kararların örnek olmasını, ağırlaştırılmış hapis cezası almasının, çocuğunu göremeyecek olmasının, hapis yatacak olmasının başka cinayetlerin işlenmesine engel olmasını umuyoruz.

"Adalet yerini buluyor mu bilmiyorum. Her duruşmada, öncesinde ve sonrasında Ayşe'nin aramızda olmadığını yine hatırlıyoruz. Dolayısıyla verilecek karar ne olursa olsun Ayşe'yi geri getirmeyeceği için hüzünlüyüz.

"Etrafındaki kadınları öldürmeyi planlayan tüm erkekler için bunun bir emsal teşkil etmesini, birkaç yıl yatıp çıkma devrinin artık geride kaldığını anlamalarını istiyoruz."

Ne olmuştu?

Ayşe Yılbaş, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Nöroloji servisinde stajyer doktordu. Kendisini "bir cuma günü ezan vaktinde" öldürmekle tehdit eden, boşanmak istediği eşi Astsubay Kıdemli Çavuş Özmen tarafından 22 Şubat 2008 cuma günü öğlen saat 12.00'da, staj yaptığı hastanede tabancayla öldürüldü.

Mayıs 2008 tarihinde başlayan yargılama, 28 Temmuz 2009 tarihinde sona erdi. Hüseyin Özmen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Bu karar Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından, Özmen'in bu cinayeti tasarlayıp-tasarlamadığının, planını sabırla ve ısrarla uygulayıp-uygulamadığının, öldürme kararını ne zaman verdiğinin belli olmadığı gerekçesiyle sanık lehine bozuldu. Dava 21 Şubat 2012'de tekrar görülmeye başlandı.

Kaynak: Bianet