15 Mart 2012 Perşembe

TBMM'nin Disko Raporu'nda Uğur Kantar Yok

Meclis Cezaevi Alt Komisyonu tarafından hazırlanan KKTC Askeri Cezaevi Taslak Raporu'nda Uğur Kantar'dan tek satır bile söz edilmeyince, raporun yeniden hazırlanması kararlaştırıldı.

Meclis Cezaevi Alt Komisyonu'nun hazırladığı KKTC Askeri Cezaevi Taslak Raporu'nda "disko" olarak tabir edilen disiplin koğuşunda işkence gören ve 12 Ekim 2011'de hayatını kaybeden Uğur Kantar'a yer verilmedi.

Duruma itiraz eden CHP Sivas milletvekili Malik Ecder Özdemir, Kantar'a işkence yapanlarla görüştüğünü hatırlattı ve raporda mutlaka Kantar'ın ölümüne neden olan sürece yer verilmesi gerektiğini söyledi.

Bunun üstüne Komisyon, raporda değişiklik yapılmasına karar verdi.

Rapor yeniden yazılacak

T24'ten Hülya Karabağlı'nın haberine göre, Kuzey Kıbrıs'taki askeri cezaevleriyle ilgili olarak hazırlanan taslak rapora CHP milletvekili Malik Ecder Özdemir itiraz etti.

Komisyon raporunda Uğur Kantar'ın adının bile geçmemesini eleştiren Özdemir, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı 2. Sınıf Askeri Ceza ve Tutukevi incelemesinde, Kantar'a işkence iddiasıyla yargılanan askeri gardiyanla görüşme yaptıklarını hatırlattı ve "Biz, işkence tutuklusu gardiyanla görüştük. Böyle bir durum varken, bu olay raporda yer almalı" dedi.

Bunun üzerine taslak raporun yeniden yazılması karara bağlandı. Komisyon, Er Uğur Kantar olayına "disiplin koğuşu" kapsamında yer verecek. Genelkurmay Başkanlığı'na, "Disiplin cezalarının üst komutanlar yerine askeri mahkemeler tarafından verileceğine ilişkin bir çalışma var mı" diye soracak.

Rapordan notlar

Komisyon tarafından hazırlanan taslak raporda şu ifadelere yer verildi:

* Heyetin  ziyareti sırasında masa etrafında  kitap okumakta olan  erler- erbaşlar  kurum idaresinden memnun olduklarını, kendilerine  hakaret veya kötü muamelede bulunulmadığını  söylemişlerdi.

* Gardiyan olarak seçilen erbaş ve erlerde lise mezunu olma, evli olma ve dışarıda yöneticilik tecrübesi gibi sorumluluk almayı gerektiren vasıfların aranması olumlu bulunmuştur.

* Bağımsız ve yetkili bir yargı merciinin kararı bulunmaksızın birlik komutanlarının kararı ile disiplin cezaevlerinde askerlerin hürriyetinden mahrum bırakılması ülkemizin taraf olduğu temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası antlaşmaların ihlaline neden olmaktadır.

* Askeri Ceza ve Tutukevi'nde öğleden sonra iki saat VCD ve 07.00-21.30 saatleri arasında televizyon izletilmektedir. Kütüphaneden istifade imkanı sağlanmakta, ayrıca bir gazete haricinde dışarıdan kitap gazete ve dergi aldırılmasına izin verilmektedir.

* Fiziki koşullar açısından herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Kurumun yeterli derecede bakımlı, tavanları ahşap bir tarihi binaya sahip olduğu gözlenmiştir.

* Tüm tutuklu ve hükümlülerle görüşülmüştür. Şikayetleri yargısal sürece ilişkin sıkıntılardan ibaret olup infaz kurumu idaresine yönelik herhangi bir şikayet dile getirilmemiştir. Bununla birlikte görüşülen er ve erbaşın tek tip siyah kıyafet giydiği kaydedilmiştir.

Yıldırım "Her şey yolunda" demişti

Kantar, Kuzey Kıbrıs'ta zorunlu askerlik yaparken askerliğinin bitimine bir hafta kala askeri cezaevine gönderilmiş ve burada gördüğü yoğun işkence sonrası GATA'ya sevk edilmişti.

GATA'da yoğun bakımda iki buçuk ay yaşam mücadelesi veren Kantar, 12 Ekim'de hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri Alt Komisyonu Kuzey Kıbrıs'ta Girne Askeri Cezaevi'nde incelemelerde bulunmuştu.

Komisyon Başkanı AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, bianet'e yaptığı açıklamada Kantar'ın işkence gördüğü cezaevinde de incelemelerde bulunduklarını ve olumsuz bir tabloyla karşılaşmadıklarını söylemişti.

Kaynak: Bianet