HDK'nın Taksim'deki Newroz yürüyüşü polis tarafından engellendi. Halk, Tarlabaşı'nda yaktığı Newroz ateşiyle bayramını coşkulu bir şekilde kutladı.
Halkların Demokratik Kongresi'nin Taksim'de yapmak istediği Newroz yürüyüşünü polis engelledi. Ancak halk, Tarlabaşı'ndaki Çukur Mahallesi'nde bir araya gelerek, coşkulu bir şekilde Newroz'u kutladı.
HDK bileşenleri, Taksim Meydanı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyüş düzenlemek istedi. Taksim Meydanı'nda Barış İnisiyatifleri'nin açıklamasının hemen ardından Newroz yürüyüşü için hazırlık yapan HDK bileşenleri, “Newroz direniş ve özgürlük şehidimiz Hacı Zengin ölümsüzdür. Şehit namirin” pankartı açarak slogan atmaya başladı. Polis, gazetecileri zorla dışarı çıkararak, panzer eşliğinde kitlenin çevresini sardı. Polis, yürüyüşün yanı sıra, kitlenin slogan atmasını da engellemeye çalıştı. Bunun üzerine kitle, meydanda bir süre oturma eylemi yaptı. Bu sırada kitle sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Newroz piroz be”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı, “Bugünleri yaratan çağdaş Mazlumlara bin selam” dövizleri taşıdı.
Burada basın açıklamasını okuyan Ahmet Saymadi, her yıl Newroz'a en yakın pazar günü kutlamalar yapılmasına karşın bu yıl AKP Hükümetinin yasaklama kararıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Saymadi, kutlamaları gerçekleştirmek isteyen herkese karşı bir haftalık saldırı programı çıkartıldığını söyleyerek, “Halkların direncini, eşitlik ve özgürlük mücadelesini zorbalıkla durdurmak mümkün değil. Newroz kutlamaları engellenemez. Halklarımızın kültürü, inancı, eşitlik ve özgürlük mücadelesi yasaklarla bastırılamaz” dedi.
MAHALLEDE COŞKULU KUTLAMA
Polisin yürüyüşü engellemesi üzerine Saymadi, halkı, Tarlabaşı Çukur Mahallesi'nde yapılacak Newroz kutlamalarına çağırdı. Kitle, Tralabaşı'nda mahalle girişine kadar yoğun polis tacizi altında yürüdü.
Çukur Mahallesi'ne ise halk, Newroz ateşi yakarak halaya durdu. Kadınlar, çocuklar, gençler hep birlikte ateşin etrafında halay çekti, ateşin üzerinden atladı. Özellikle kadınların renkli görüntüsü ve coşkusu, söylenen Kürtçe türküler ve marşlarla daha da arttı.
Kaynak: ETHA