20 Mart 2012 Salı

Kaymaz'da ÇED toplantısı yapıldı

Koza Altın Şirketi'nin Kaymaz Beldesi'ndeki altın madeni ve işletmesinin kapasite artışı projesinin ÇED toplantısı bugün yapıldı.

Kurulduğu günden beri çok tartışılan Bergama Altın Madeni'nin bugünkü sahibi Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin Eskişehir'in Sivrihisar İlçesi'ne bağlı Kaymaz Beldesi'ndeki altın madeni ve işletmesinin kapasite artışı projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecindeki halkın katılımı toplantısı gerçekleştirildi.

1990'lı yıllarda altın madeni ilk kez gündeme geldiğinde halkın tamamının karşı olduğu beldede bugün halkın bölündüğü ve işletmeye karşı tavırların farklılaştığı gözlemlendi. Şirkete muhalefet eden ve mevcut işletmenin ÇED sürecindeki itirazlarının ve görüşlerinin dikkate alınmadığını savunan dernek yapısı altında örgütlü Kaymazlılar, toplantıdan bir beklentileri olmadığını belirterek, tepkilerini toplantıya katılmayarak, bazıları da toplantıyı yarıda terk ederek gösterdiler. Şirketin hem kurduğu ekonomik ilişkilerle hem de propaganda çalışmaları ile halkı böldüğünü ifade eden Kaymazlılar, aynı şirkete bağlı bir yayın olan Bugün gazetesinin beldede hergün ücretsiz dağıtıldığını belirttiler. Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen şirketin ayrıca Bugün ve Kanaltürk televizyonlarının da sahibi olduğu biliniyor.

Mevcut işletmeye ait ÇED "olumlu" raporunun iptali için açtıkları ancak kaybettikleri dava ile ilgili Yargıtay süreci henüz sonlanmamışken şirketin kapasite artışına gitmesini eleştiren Kaymazlılar, Danıştay'dan da olumsuz karar çıkması durumunda dernek çatısı altındaki örgütlenmeleri ile konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götüreceklerini ifade ettiler.

Şirketin kendi beyanına göre, henüz Ocak 2012'de fiili üretime geçmesine ve ilk ÇED raporunda işletme süresinin 3 yıl (33 ay) olacağı ifade edilmiş olmasına rağmen, yeni altın rezervleri bulunduğu gerekçesiyle şirket kısa süre içinde kapasite artışı projesi ile ilgili ÇED sürecini başlattı.

Planlanan kapasite artışı ile siyanür liçi ünitesinin kapasitesi yaklaşık 3 katına çıkarken, Atık Depolama Tesisi'nin hacminin de 3 milyon metreküpten 5 milyon metreküpe çıkarılması planlanıyor. Toplantıda özellikle maden sahalarına ve kimyasal zenginleştirme tesisine çok yakın mesafede bulunan Karakaya Köyü sakinleri yeni maden sahalarının tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyeceğine dair endişelerini dile getirdiler.

Toplantıyı yöneten İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin tarafsız olmadığı ve şirketin tezlerini savunduğu yönündeki itirazlara konu olan toplantı kısa süre içinde apar topar sonlandırıldı ve söz almak isteyen kişilere 'toplantının resmi olarak sonlandırıldığı' açıklaması ile söz verilmedi.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. daha önce defalarca verilen kapatma kararlarına rağmen hükümet inisiyatifi ile tekrar açılan Bergama İşletmesi'nde önce kapasite artışına giderek Atık Depolama Tesisi'nin hacmini arttırmış, yine ifade edilen işletme ömrünün dolmasından çok önce, diğer bölgelerden gelen cevherleri işlemek üzere kapasitesini tekrar arttırarak İkinci Atık Depolama Tesisi'ni inşa etmişti.

Kaynak: ETHA