TAYAD ağır hasta tutuklu Yasemin Karadağ'ın serbest bırakılması için iki günlük açlık grevi yapacak. tutukluluğun devamına karar veren mahkeme heyeti hakkında "olası kastla insan öldürmeye teşebbüsten" işlem yapılması için HSYK'ya dilekçe verdi.
Tutuklu Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği'nden (TAYAD) aileler, 17-18 Mart'ta İstanbul Sütlüce'deki AKP önünde iki günlük açlık grevi yaparak Yasemin Karadağ'ın serbest bırakılmasını talep edecek.
Ayrıca, Karadağ'ın avukatları, tahliye kararı vermeyen İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinden Resul Çakır, Hikmet Şen ve Seyfettin Mermerci hakkında da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayette bulundu.
Karadağ'a özgürlük talebiyle bir de imza kampanyası başlatıldı. "Yasemin Karadağ'ın yaşam hakkının yanındayım" başlıklı kampanyanın metninde Cumhurbaşkanlığı'na ve yetkililere sesleniliyor.
"Güler Zere zamanında bırakılmadı"
Hasta tutuklu Yasemin Karadağ'ın serbest bırakılması ve tedavi hakkına ulaşabilmesi için açlık grevi yapacak olan aileler "Güler Zere'yi zamanında kurtaramadık" diyorlar ve Karadağ'ın çok geç olmadan tahliye edilmesini istiyorlar.
Çağlayan Adliyesi'ndeki 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 28 Şubat'ta görülen ikinci duruşmada, mahkeme, Karadağ'ın tutukluluğunun devamına karar verdi.
Avukatları, Karadağ'ın sağlık koşullarının ayrıntılı olarak ortaya konduğu bir tahliye talebi dilekçesi vermelerine rağmen, mahkemenin sağlık durumu hakkında Adli Tıp Kurumu'ndan görüş sorulmasına karar verildiğini belirtti.
"Yaşamsal tehlikeye göz yumuluyor"
Şikayet dilekçesinde, Karadağ'ın kronik böbrek hastası olduğu, 1994'te tek böbreğini alındığı belirtilerek, diğer böbreğinin de yüzde 18 oranında fonksiyonunu yerine getiremediğinin sağlık raporlarıyla kanıtlandığı ifade edildi.
"Karadağ, 2010'da beyin kanaması geçirdi ve bir ay hastanede kaldı. Kendisine çok katı bir beslenme diyeti uygulanması gerekirken, gerekli yemekler hapishanede çıkmıyor ve buna gerekçe olarak 'mali yetersizlikler ve cezaevi kuralları' gösteriliyor."
Karadağ'ın yargılama sonunda beraat da edebileceğini belirten avukatlar, tutuklamanın kural değil tedbir olduğunu hatırlattı.
"Cezaevinde tedavi koşullarlının yetersiz olduğu ve hastalığın ağırlık derecesi duruşmada birçok kez açıklanmasına ve sunulan doktor raporlarına rağmen tutukluluğun devamı kararı verildi. Hala bu kararda ısrar edilmesi, yaşamsal tehlikeye göz yummaktır."
HSYK'ya verilen dilekçede, mahkeme heyeti hakkında, "olası kastla insan öldürmeye teşebbüs" ve "işkence suçunun nitelikli haline teşebbüsten" işlem yapılması talep edildi.
Devrimci Halk Kurutuluş Partisi (DHKP-C) örgütü üyesi olmaktan 15 yıla kadar hapsi istenen Karadağ, bir yıldır Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) verilerine göre, 2011'de cezaevlerinde tedavi edilmeyen sağlık sorunları nedeniyle 12 kişi yaşamını kaybetti.
Kaynak: Bianet