Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, BM'nin ilan ettiği 22 Mart Dünya Su Günü'ne ilişkin yaptığı açıklamada, "Susuz bir hayat mümkün değildir. Yaşamak için otun, böceğin, kuşun, insanın, kısacası tüm canlıların su üzerinde hakkı vardır, ticarileştirilemez" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, BM'nin 1993'te ilan ettiği 22 Mart Dünya Su Günü'ne ilişkin "Dünya su günü kim için ve ne için" başlıklı açıklama yaptı.
Atalık, DB, IMF ve DTÖ gibi aktörlerin suyu bir ticaret aracı olarak gördüğünü kaydederek, BM'nin 1992 yılında düzenlediği Su ve Çevre Konferansı ile Çevre ve Kalkınma Konferansları'nda 'suyun ekonomik olarak alınıp satılabilecek ticari bir mal' olarak lanse ettiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler’in aldığı kararla 1993 yılından itibaren 22 Mart'ın 'Dünya Su Günü' olarak kutlandığını hatırlatan Atalık, birçok kurum üzerinden dağınık bir şekilde yürütülen su politikalarının tek bir elde toplamak isteyen sermayenin 1996 yılında Dünya Su Konseyi’ni kurduğunu ve 1997 yılından itibaren her üç yılda bir Dünya Su Forumu düzenlendiğini vurguladı.
Atalık, son olarak 12-17 Mart 2012 tarihlerinde Fransa’da 6. Dünya Su Forumu yapıldığını, forumların özünü sermayenin su kaynaklarını paylaşmasının, suyun fiyatlandırılmasının ve iyi bir yönetişim ile yönetilmesinin, kısacası suyun ekonomik bir mala dönüştürülmesinin oluşturduğunu ifade etti.
"Sermayenin amacına ulaşması halinde, şimdiye dek pek de farkında olmadığımız şeyleri yavaş yavaş görmeye başlayacağız; çayın ve çorbanın sudan yapıldığı gibi" şeklinde konuşan Atalık, "Oysa su en önemli doğal varlıktır. Susuz bir hayat mümkün değildir. Yaşamak için otun, böceğin, kuşun, insanın, kısacası tüm canlıların su üzerinde hakkı vardır, ticarileştirilemez! TMMOB Ziraat Mühendisleri Odamızın da içerisinde yer aldığı Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu bu konudaki onurlu mücadelesini devam ettirmektedir" dedi.
Kaynak: ETHA