5 Mart 2012 Pazartesi

Avrupalı hayvan hakları savunucularının Kapıkule günlüğü

Türkiye’ye uzun yolculuklarla getirilen ithal hayvanların koşulları, Avrupalı hayvanseverlerin gündeminde. Geçtiğimiz hafta Avrupa’nın en büyük hayvan hakları örgütleri temsilcisi bir grup Kapıkule’de incelemelerde bulundu. Heyet gözlemlerini gün gün yayınlayıp bütün Avrupa’ya iletti.


Grubun yedi günlük gözlemleri arasında iyi koşullarda taşınan hayvanlar kadar ‘aç, susuz kamyonlarda bekleyen hayvanlar, açlıktan kirli yatağını yiyen inekler, kamyondaki yoğunluktan ölen’ler de yer aldı. Sınırda bir hafta geçiren heyetle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da görüşerek koşulları iyileştirme sözü verdi.

Türkiye’de hayvan ithalinin başlamasının üzerinden bir yıldan uzun bir süre geçti. Bu süre içinde hayvan ithalatıyla ilgili birçok tartışma yaşanırken, Avrupalı hayvanseverler de devreye girdi. Avrupa’da faaliyet gösteren organizasyonlar, önce Türkiye’ye ithal edilen hayvanların yolculuklarındaki zorlukları ortaya koyan bir rapor çalışmasına imza attı. Geçtiğimiz günlerde ise ‘Animal Welfare Foundation’ ve ‘Eyes on Animal’ üyelerinden oluşan bir ekip Türkiye sınırında ithal hayvan getiren kamyonları ve ithalat koşullarını inceledi. Web sayfalarından gün gün bütün dünyaya duyurulan geziden çarpıcı sonuçlar çıktı.

1. GÜN: Gelen kamyonlardaki koşullar iyi. Fakat gelen kamyonların transport kağıtlarında hayvanların Bulgaristan’da Svilengrad’da dinlendiği yazıyor. Oysa orası kapatıldı, bu durumu görüşeceğiz... Birkaç haftadır gündemde olan bir başka uygulamaya göre, bazı hayvanlardan kan örneği alınıyor. Bu da ayrı bir stres ve gerginlik oluşturuyor, bu testlerin yolculuğun ortasında yapılması doğru değil.

3. GÜN: 2.5 gündür bürokratik problemler nedeniyle bekletilen kamyonlar bugün yoluna devam etmeye başladı. Bugün gelen başka bir kamyon ise gümrük kapatıldığı için, ertesine güne kadar beklemek zorunda. Hayvanlar oldukça susamış ve acıkmış gözüküyor. Öyle ki, kamyonun kenarındaki bariyerleri ısıran hayvanlar var.

4. GÜN: 3 bin 400 kilometrelik zor bir yoldan gelen kamyonda bazı hayvanların pislenmiş yataklarını yiyecek kadar aç olduğu dikkat çekiyor.

5. GÜN: Güne güzel bir gelişmeyle başladık, Kapıkule sınırında hayvanlardan kan testi alınması uygulamasından vazgeçildi...Bir kamyondaki hayvanlar 5 gündür insansız bölgede bekletiliyor, hayvanlar ağırlık koşuluna uymadığı için bekletiliyorlar.

6. GÜN: Bugün bir kamyonda 5 koyunun öldüğü tespit edildi. Kamyon şoförüne göre, küçük kuzularla koyunların bir arada olması nedeniyle, ezilmeler oldu ve böyle bir olay yaşandı.

7. GÜN: Gelen bir kamyonda, zayıflık belirtileri gösteren bir ineğe rastladık. Yavaş nefes alıyordu, kalkmak istemiyordu ve gözleri kırmızılaşmıştı. Şoföre bir veteriner muayenesi yaptırması önerisinde bulunduk, kabul etti.

Bakanlıkta görüşme: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yetkililerle bir araya geldik. Görüşlerimize katılıyorlar. Durumu düzeltmek için önlem almaya başlamışlar. Sınır kapılarını hayvan taşıyan kamyonlar için 24 saat açık tutma projesinden memnun olduk. Aynı zamanda geniş kontrol bölümleri yapmak gibi bir projeleri var. Ancak maliyetli olacağı için zaman alacak. Geçmişte bazı ithalatçıların usulsüzlük yaparak, aynı kulak küpesini kullanarak hayvan ithalatını gerçekleştirmesi; gecikmelere ve ek önlem alınmasına neden olmuş.

Kaynak: Radikal