21 Mart 2012 Çarşamba

"TOKİ Gelirse Kanarya İşgalci Olmaz"

Kentsel dönüşümle evleri yıkılacak Kanarya Mahallesi'nde oturanlardan, faizle 250 bine varan işgaliye bedeli isteniyor. Belediye Başkanı Aziz Yeniay, "TOKİ'yi mahalleliyi işgalci olmaktan kurtarmak için istiyoruz; ama eski borçlardan kurtarılmaları için yeni yasa gerek" diyor.


bianet, bir ay önce duyurmuştu: Hazineye ait tapuları geçersiz sayılan Kanarya Mahallesi'nde, mahalleli 10 yıllık geriye dönük işgaliye bedellerini nasıl ödeyeceğini düşünürken, kentsel dönüşüm ile karşı karşıya kaldı.

Mahallelinin bir kısmının tapusu yok; bir kısmının ise tapusunun yıllar sonra Hazine'ye ait olduğu ortaya çıkıyor. 50 yıl süren davayı kaybediyorlar; tapular hazineye ait.

Mahalleliye, toplam 10 yıllık geriye dönük işgaliye bedeli geldi; neredeyse tamamı işgaliyeleri ödeyemedi.

Geçtiğimiz gün bir mahalleliye ödeyemediği 160 bin lira işgal bedeline 80 bin de faizle toplam 250 bin liralık bedel geldi.

Mahalleli işgaliyelere nasıl ödeyeceğini düşünürken, kentsel dönüşüm ilan edildiğini ve mahalleye TOKİ'nin geleceğini öğrendi. Yani işgaliye bedeli ödeyecekleri evleri bir de yıkılacak.

"TOKİ gelse de işgaliyeyi ödemek zorundalar"

Konuyla ilgili görüştüğümüz Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, mahalleliyi işgalci konumundan kurtarmak, vatandaşın sıkıntısını azaltmak için TOKİ'nin gelmesini Belediye'nin istediğini söyledi.

"Tapu hazinenin elinden çıkmadan işgaliye gelmeye devam eder. Arazi hazineden TOKİ'ye geçince eski işgaliye bedelleri yine de ortadan kalkmaz. Ancak Meclis'te bir yasa çıkarsa bu ortadan kalkar."

TOKİ'ye nasıl ödeme yapacaklar belli değil

Yeniay, emekli maaşı ve asgari ücretle geçinen mahallelinin "işgaliye bedellerini dahi ödeyemezken bir de TOKİ'ye ödemeyi nasıl yapacaklar" sorumuzu ise şöyle yanıtladı:

"Yasalarda mahalleli işgalci gözüküyor; bir işgalcinin ne kadar hakkı varsa o kadar hakları var. Onların mahallelerinde kalmalarını istiyoruz. Evlerinin kaba inşaat bedelini alacaklar. TOKİ'ye nasıl ödeme yapacakları belli değil, biz vatandaşı ne kadar hak sahibi yaparsak, o kadar artımız olur."

Yeniay, tapusu hazineye ait olan bir kısım mahallelinin zamanında  kandırıldığını bu konuyla ilgili "tapumuzun bedelini kim ödeyecek" diyerek haklarını arayabilecelerini söylüyor. Ama hukuki süreçte mahalleli bir kazanım elde edemedi.

Mahalleli hakkını arayacak

Mahalleli, 2006'da ilk işgaliye bedeli geldiğinde, Belediye Başkanı Yeniay'ın kendilerine "Evleriniz yıkılmayacak, sizi mağdur etmeyeceğiz, işgaliye bedellerini ödemeyin" dediğini söylemişti. Hatta mahalleye "kentsel dönüşüm olmayacak" pankartları asılmış.

Mahalleli, büyük bir tedirginlik içinde işgaliye bedellerini nasıl ödeyeceğini ve TOKİ gelirse, yeni evlerin yapımını nasıl karşılayacağını düşünüyor; haklarını almak için örgütlü bir mücadele yürütmeyi planlıyorlar.

Kaynak: Bianet