13 Mart 2012 Salı

Sivas Katliamı'nı ne affederiz, ne unuturuz

Avukat Tanay, Sivas katliamı davasının sanıklar kamu görevlisi olmadıkları gerekçesiyle düşürülmesini, "Soruyoruz Cumhurbaşkanı, Başbakan, Emniyet Genel Müdürü, Genelkurmay Başkanı kamu görevlisi değil mi? Bu katliam kendinden geçmiş alçak bir serseri güruh tarafından mı işlendi?" şeklinde değerlendirdi.

Sivas katliamı davasının zaman aşımından düşürülmesinin ardından İstanbul'da basın açıklaması yapan ÇHD ve Sivas Divriği Derneği, "Bu dava bitmemiştir" dedi.

Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi ve Sivas Divriği Derneği üyeleri, "Ne unuturuz ne affederiz" yazılı pankart açtı.

Açıklama yapan ÇHD Şube Başkanı Av. Taylan Tanay, Sivas davasının zaman aşamına uğramasını kınadı, bu hesabın kapanmadığını ve affetmeyeceklerini belirtti.

Tanay, "Sivas'ta 35 aydınımız yakılarak katledildi. Tam 19 yıl geçti. Devlet Gazi'de, Diyabakır'da, Ulucanlar'da, Uludere'de katletmeye, 19 Aralık 2000'de diri diri yakmaya devam etti" diye konuştu.

SANIK AVUKATLARI BİLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

Devletin katilleri koruduğunu ve yücelttiğini söyleyen Tanay, "Davanın 1 numaralı sanığı, Emniyet Müdürlüğü'nden sadece 100 metre mesafede bulunan evinde gül gibi yaşadı ve tüm aramalara karşın(!) tam 18 yıl bulunamadı. Davanın 7 firari sanığı, uluslararası tutuklama müzekkereleri, adli yazışmalar başta olmak üzere devletin tüm çabalarına karşın(!) bulunamazken uluslararası ticarette üstün başarılar gösterdiler, büyük sermayedarlara dönüştüler. Sanık avukatları, devlet ve bürokraside hızla yükseldiler; bakan, milletvekili, Anayasa Mahkemesi üyesi oldular" dedi.

Av. Tanay, şöyle devam etti: "Hala katliamı 'ağır tahrik var' deyip meşrulaştıran dönemin Cumhurbaşkanı Güniz Sokakta, katilleri için 'çok şükür zarar görmediler' diyen Başbakan Yeniköy'deki yalısında, olaydan sadece 1 gün sonra 'örgüt yok' diyen DGM Başsavcısı hakim lojmanında, katilleri seyreden ve yönlendiren polis müdürü polis lojmanında, Genel Kurmay Başkanı Fenerbahçe orduevinde oturuyor. Hala, katliamı 'Sivas Kıyamı' olarak nitelendirip, katillerin avukatlığına soyunanlar iktidarda, olayı seyreden, planlayan güvenlik görevlilerinin özverisinden bahsedip 'daha fazla zarar' görülmediğini belirtenler ise ana muhalefette."

'CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN KAMU GÖREVLİSİ DEĞİL Mİ?'

Mahkeme heyetinin, insanlığa karşı suç işlendiğini belirttiğini ancak yargılananların kamu görevlisi olmadıkları gerekçesiyle davayı zaman aşımından düşürdüğünü hatırlatan Tanay, ekledi: "Soruyoruz Cumhurbaşkanı, Başbakan, Emniyet Genel Müdürü, Genelkurmay Başkanı kamu görevlisi değil mi? Bu katliam kendinden geçmiş alçak bir serseri güruh tarafından mı işlendi?"

Tanay, unutmayacaklarını, affetmeyeceklerini belirtti, "Bu dava bitmemiştir. Katledilen insanlarımız için adalet yerini buluncaya kadar mücadelemiz sürecektir" diye konuştu.

Kaynak: ETHA