8 Mart 2012 Perşembe

Hatay Cezaevi'nde de Taciz İddiası

Hatay E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan G.B., bir erkek gardiyanın tacizine uğradığı ve hücre koşullarının kötülüğü sebebiyle İHD'ye başvurdu.

G.B. isimli kadın, tutuklu bulunduğu Hatay E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tacize uğradığını söyleyerek İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi'ne başvurdu.

İHD Adana Şube Başkanı Osman Kara'ya mektup yazan G.B., bir erkek gardiyanın tacizine uğradığını, bununla ilgili Adalet Bakanlığı'na da başvuruda bulunduğunu söyledi.

Bakanlık, olayın araştırılması için Cumhuriyet Savcılığı'na talimat verdi. G.B., mektubu yazdığı 26 Aralık 2011'de "hala ifadesinin alınmamış olduğunu" yazdı.

"Bir insan ve bir kadın olarak yaşadıklarımdan çok kötü etkilendim. Ayrıca cezaevi koşullarından da şikayetçiyim. Bir heyetin inceleme yapmak üzere buraya gelmesini talep ediyorum."

G.B., 16 Ekim 2011'de Ankara Kadın Kapalı Cezaevi'nden Hatay'a sevk edildi.

Cezaevi'nde kalan tek siyasi kadın tutuklu olduğu için adli tutuklu ve hükümlü kadınlarla görüşmesi yasak olan G.B., sadece gardiyanları görebiliyor.

"Geldiğim günden beri yer sorunu yaşıyorum. Burada küçük bir hücrede tek başıma kalıyorum. Duvarlar o kadar yüksek ki geldiğimden beri güneşi göremedim. Kaldığım hücrede hareket bile edemiyorum."

Cezaevindeki koşullarla ilgili 17 Kasım 2011'de teyzesine bir faks yollamak için başvuruda bulunan G.B., faksın gönderilmediğini ve cezaevi disiplin kurulunun yazdıklarının içeriğiyle ilgili soruşturma açtığını ifade etti.

Faksın "sakıncalı" olduğuna karar veren disiplin kurulu, bunu yazılı olarak G.B.'ye de tebliğ etti.

Bunun üzerine infaz hakimliğine başvurduğunu söyleyen G.B., 7 Aralık'ta buradan da ret cevabı aldığını söyledi. Konuyla ilgili 2. Ağır Ceza Hakimliği'ne başvuran G.B. buradan cevap beklediğini açıkladı.

Cezaevi 1. Müdürü Duran Altıntop ise bianet'e yaptığı açıklamada, taciz iddiasıyla ilgili savcılık tarafından adli ve idari soruşturma başlatıldığını ve Adalet Bakanlığı'na konuyla ilgili şikayeti kendilerinin ilettiğini söyledi.

"G.B., kadın gardiyanlar eşliğinde hücre değiştirirken, yanlarında bulunan erkek gardiyan tarafından tacize uğradığını söyledi. Bu ifadesinin ardından hemen soruşturma başlatıldı."

Hem erkek gardiyan hakkındaki idari soruşturma hem de adli soruşturma süresince hem G.B.'nin hem de olayın olduğu anda çevrede bulunan kadın gardiyanların ifadelerinin alındığını söyleyen Altıntop, her iki soruşturmanın da 15-20 gün içerisinde tamamlanarak "kovuşturmaya yer yok" kararıyla sonuçlandığını açıkladı.

Cezaevinde 26 kadın tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Ancak Altıntop, cezaevindeki tek siyasi tutuklu olan G.B.'nin adli mahkumlarla bir arada olmasının yasak olduğunu bu yüzden tek kişilik hücrede kaldığını ifade etti.

G.B., havalandırmaya da tek başına ve gardiyan eşliğinde çıkıyor ve diğer kadın mahkumlarla hiçbir şekilde bir araya gelemiyor.

Kaynak: Bianet