Ev işçisi kadınların insanca yaşama ve çalışma koşullarına kavuşması için mücadele eden İmece Kadın Sendikası Girişimi, Mecliste temaslarda bulundu. Bakanlık müsteşarı, Bakan onaylamazsa adım atılamayacağını söyledi.
İmece Kadın Sendikası Girişimi, ev işçisi kadınların sorunlarına dikkat çekmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çeşitli temaslarda bulundu.
Ev işçisi kadınların iş yasaları kapsamına alınması ve ev işçilerine ilişkin Uluslararası Çalışma Örgütü'nün hazırladığı ILO C 189 sözleşmesinin imzalanması talebiyle yürütülen imza kampanyasının ardından İmece Kadın Sendikası Girişimi'nden heyet Meclisi ziyaret etti.
HEYETTE İŞ KAZASINA UĞRAYAN EV İŞÇİSİ DE VAR
Heyet içerisinde, daha önce iş kazası yaşadığı için iş göremez raporu almış Minüre İnal da yer aldı. İnal, 2009 yılında Antalya'da 3. kattan aşağı düşmüş, omurgasında kırıklar oluşmuş. 2 yıl yatarak tedavisi görmüştü.
İnal, işçi statüsünde sayılmadığı için malülen emekli olamıyor, işvereni hakkında 'iş kazasına sebebiyet vermek' gerekçesiyle dava açamıyor.
EV İŞÇİLERİ DOSYASI MECLİSTE
Heyet, önce BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak'la görüştü, hazırladıkları dosyayı teslim etti.
Dosyada, Minüre İnal'ın kendi ağzından yazılmış bir mektup, ev işçisi kadınların talepleri, ILO C 189 şartı yer alıyor. Ev işçisi kadınların talepleri ise şu şekilde:
EV İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
- Ev hizmetlerinin iş yasası kapsamına alınması,
- Ev işçilerinin sosyal güvenlik çatısı altına alınması,
- İşkazası ve meslek hastalıkları yaşanmaması için ev işçilerinin iş yerlerinde, önleyici tedbirlerin zorunlu tutulması,
- Kaçak çalışan göçmen ev işçilerinin kölelik koşullarına son verilmesi,
- Ev kadınlarının sosyal güvenceye ve emeklilik hakkına kavuşturulması,
- Gündelikçi, bakıcı, aşçı gibi tüm ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigorta primlerinin en az 5 yıl boyunca genel bütçeden karşılanması,
- Sigortası hiç yapılmamış kadınlara da doğum borçlanması imkânının tanınması.
HÜKÜMET HER SORUNU ÇÖZÜYOR!
Yine heyetin görüştüğü Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Sibel Gönül, hükümetin her problemi çözdüğünü iddia ederek, ev işçilerinin sorunlarını da çözeceğini öne sürdü.
Ev işçisi kadınlar ise ev kadınları gibi ev işçisi kadınların da emeğinin görünmediğini belirterek, var olan yasal mevzuatın ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtti. Ev işçisi kadınlar, işçi statüsünden yararlanamadığı için, meslek hastalıklarının kabul edilmediğini, işyeri önlemlerinin alınmadığını ve emeklilik haklarının olmadığını ifade etti.
İmeceli kadınlar, iş cinayetinde yaşamını yitiren Fatma Aldal'ı örnek göstererek, "Fatma Aldal bizim için bir semboldür" diye konuştu.
MÜSTEŞAR BAKAN'I İŞARET ETTİ
Ev işçisi kadınlar son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Erhan Batur'la görüştü. Kadınların taleplerini dinleyen Batur, sendika girişiminden yasa ya da yönetmelik örneği hazırlamasını istedi.
Ev işçilerinin sorunlarıyla ilgileneceğini söyleyen bakanlık müsteşarının, "Ben size söz veremiyorum. Sonuçta son sözü Bakan söyler" demesi dikkat çekti.
Ev işçileri, yarın ise BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'le görüşecek.
Kaynak: ETHA