7 Mart 2012 Çarşamba

Devlet kaynaklı cinsel işkence raporu açıklandı

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu, 1997 yılından bu yana yürütmekte olduğu kadınlara, travesti ve transseksüellere yönelik devlet kaynaklı cinsel işkence olayları ile ilgili raporunu açıkladı.

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Projesi kapsamında 1997-2012 yılları arasında bürolarına yapılan başvuruları raporlaştırıldı. Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu, bu süre içerisinde 347 başvuru aldıklarını belirtti. Bunların 344'ünün Türkiye'de 3'ünün Almanya'da yaşadığı kaydedilen raporda, suç dağılımına değinildi.

80 kadının tecavüze uğradığı için başvuruda bulunduğu belirtilen raporda, “2 kadın tecavüze uğradıktan sonra intihar etti, bir kadın işkence sonucu öldürüldü, 14 yaşındaki bir kız çocuğu tecavüze uğradıktan sonra akrabaları tarafından 'namus temizleme' gerekçesiyle öldürüldü, 1 kadın işkencenin uzun vadeli etkisi sonucu Aralık 1999 tarihinde öldü. 1 kadın işyerinde tecavüze maruz kaldı. Ailesi hakkında ölüm kararı çıkardı” denilerek cinsel saldırıya uğrayan kadınların bir kez daha cezalandırıldığına dikkat çekildi.

Raporda, başvurular arasında 267 cinsel taciz olayı yaşandığı kaydedilerek, “Zorla fuhuş: 4, kayıtsız gözaltında taciz ve tecavüz: 21, basın yoluyla cinsel taciz: 1, işkence sonucu bebeğini düşüren: 8, 3,5-10 yaşlarındaki çocuklarıyla birlikte işkenceye maruz kalan: 10, tecavüze uğradıktan sonra hamile kalan: 5, bekaret kontrolüne maruz kalan: 5” olarak açıklandı.

Cinsel taciz ve tecavüze maruz kalanlardan 42'sinin 10-18 yaşları arasında, 305'inin ise 18-67 yaşları arasında olduğu belirtildi.

Raporda, suçu işleyenlerin büyük bir kısmının polis ve asker olduğuna dikkat çekildi. Suçu işleyenlerin dağılımı şu şekilde açıklandı:

Polis: 254
Jandarma/Asker: 90
Özel Tim: 17
Korucu:15
İnfaz Koruma Memuru: 43
İtirafçı: 4
Gazeteci: 1
Adli Tutuklu: 24
Belediye Başkanı: 1
Adliye görevlisi bekçi: 1
Diğer kamu görevlileri: 3

Cinsel şiddete uğrayan kadınların 255'inin Kürt, 84'ünün Türk olduğu kaydedilen raporda, kadınların gözaltına alınma nedenleri, siyasi ya da savaş kaynaklı olduğu belirtildi.

Davaların hukuki durumuna da değinilen raporda, toplam 158 dava dosyası olduğu, AİHM'e taşınan dosyalardan 24'ünün sonuçlandığı, 18'inin halen devam ettiği bilgisine yer verildi.

Halen ceza mahkemelerinde 38, Yargıtay'da 9, savcılıkta 62 dava dosyası bulunduğu belirtilen raporda, projede kapsamında kapanan, arşive kaldırılan dosya sayısının 190 olduğu kaydedildi. 97 kişinin baskıdan korktuğu için hukuki işlem istemediği belirtilirken, 14 kişinin de dava devam ederken vazgeçtiği ifade edildi.

134 kişinin suç duyurusu nedeniyle ağır baskıya uğradığına dikkat çekilen raporda, 40 kişinin baskı sonucu Türkiye içerisinde yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldığı, 51 kişinin korkutma, tehdit, tekrar gözaltına alma ve/veya işkenceye maruz kaldığı, 41 olayda mağdura karşı dava açıldığı, 2 kişi hakkında ise başvurudan sonra cezaevindeyken disiplin soruşturması açıldığı kaydedildi.

Kaynak: ETHA