2 Ekim 2011 Pazar

Kürecik’te binler füze kalkanına ‘Hayır’ dedi

Malatya’nın Kürecik İlçesi Karahan Geçidi'nden radar üssüne yürüyen on bini aşkın kişi, Kürecik'e füze kalkanı kurulması girişimlerini protesto ederek, "ABD ve İsrail'e kalkan olmayacağız" dedi.

Dün akşam çeşitli kentlerden yola çıkan anti binlerce kişi ile Kürecik halkı bugün sabah saatlerinde, Karahan Geçidinde toplandı. Kitle, "Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. filoyu unutmayın", "Emperyalist savaşa ve işbirlikçilerine hayır", "Kürecik'te füze kalkanı istemiyoruz" ve "Füze kalkanına karşı tek yumruk tek barikat" yazılı pankartlar taşıdı. Ayrıca, Sinan Cemgil, İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Mazlum Doğan'ın fotoğraflarının bulunduğu "Unutmadık, unutmayacağız" yazılı pankart açtı. Kürecik merkezinde de halkın, füze kalkanını protesto eden pankartlar astığı görüldü.

KÖYLÜLER TRAKTÖRLERİYLE EYLEME KATILDI

Köylülerin traktörleriyle katıldığı eyleme her yaştan insanların katılımı dikkat çekti. Binlerce kişi, "Füze kalkanına hayır" yazılı önlükler giydi. Yürüyüşe, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekilleri Levent Tüzel ve Adil Kurt, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasi parti, örgüt, dernek ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

Binlerce kişi, füze kalkanının kurulmak istendiği radar üssüne doğru yürüdü. On bini aşkın kişi, "Füze yapma boşuna, yıkacağız başına", "Katil ABD, işbirlikçi AKP", "Katil ABD, Ortadoğu'dan defol" sloganlarını attı. Radar üssü etrafında asker ve polisin aldığı önlem dikkat çekti.

CHP’Lİ TANAL'A TEPKİ

Barikat önünde açıklama yapan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, hükümetin, füze kalkanı projesini sadece halktan değil, Meclis'ten de gizlediğini belirterek, "Bu karar Meclis'te alınmalıydı" dedi. Tanal, gazetecilerin "Bu konuda somut olarak ne yapacaksınız" sorusunu yanıtsız bıraktı. Bu duruma halk, "Hassasiyetlerimiz var. Bir şey yapmayacak mısınız?" diye tepki gösterdi.

Mitingte ilk olarak Kürecik halkı, muhtarlığı ve dernekleri adına söz alan Hüseyin Hazar, olası bir savaş durumunda köylerinin tahrip edileceğini belirterek, "Füze kalkanına karşı mücadele etmekte kararlıyız" dedi.

AKEL Başkanı İbrahim Yirik, füze kalkanının tüm toplumun sorunu olduğunu belirterek, "Herhangi bir saldırı durumunda herkes zarar görecek. Savaş oyununu bozalım. İsrail ve ABD'nin kalkanı olmayacağız. Bu miting bir son değil, mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

1968 Gençlik Hareketi'nden Mustafa Yalçıner, radar üssüne karşı yürüttükleri mücadeleyi anlatarak, "Bizim yapamadığımızı siz yeniden başlattınız. Sonunu getireceğinize inanıyorum. Belki kuracaklar ama kursalar da sökeceğiz" dedi.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Milletvekili Levent Tüzel, Blok ve Kongre Girişimi olarak Kürecik halkının mücadelesini selamladıklarını belirterek, "AKP, ABD ile yeni silah anlaşmaları yapıyor ve füze kalkanının Türkiye'ye kurulmasına izin veriyor. Antiemperyalistler olarak birlikte mücadele etmek zorundayız" dedi.

ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "AKP, halklarımıza karşı saldırıda sınır tanımıyor. Şimdi de Kürecik halkını, ABD ve İsrail'e kalkan yapmaya çalışıyor. Ama Kürecik halkı, onurunu, toprağını, doğasını savunuyor. Onlarla birlikte mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından miting sona erdi.

Kaynak: ANF