10 Ekim 2011 Pazartesi

HES Protestosunda Arbede

Peri Suyu'nda yapımına başlanan Pembelik barajını protesto gösterilerinde arbede yaşandı. Özel güvenlik havaya ateş açtı, köylüler şantiyeyi taşladı, elektrik panolarını tahrip etti.

Elazığ sınırında Peri Suyu (Paş Suyu) üzerine yapılmak istenen Pembelik barajını protesto gösterileri sırasında barajın güvenlik görevlileri havaya ateş açtı. Göstericiler şantiyeyi taş yağmuruna tuttu. Çıkan olaylarda şantiyedeki konteynırda yangın çıktı.

Peri Suyu üzerinde yapılmak istenen Pembelik Hidroelektrik Santrali'ni protesto eden köylüler HES'i protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Peri Suyu üzerindeki Paş Köprüsü'nden başlayan yürüyüş yaklaşık iki kilometre sonra Limak şirketine ait Pembelik HES barajı inşaatında son buldu. Çevreciler ve köylüler burada bir süre oturma eylemi yaptı, konuşmalar yaptı. Pembelik barajını istemediklerini dile getiren köylüler ve çevreciler inşaatın durdurulmasını istedi.

Göstericilerin şantiye alanına girmek istemesi üzerine özel güvenlik görevlileriyle aralarında arbede çıktı. Özel güvenlik görevlileri havaya ateş açtı. Gerginlik büyürken göstericiler şantiye binasına ve özel güvenlik kulübelerine taş atmaya başladı. Bu arada havaya açılan ateş de yoğunlaştırıldı.

Daha sonra kum ve beton şantiyesine giden köylüler buradaki elektrik panosunu ve bazı teknik araçları tahrip etti. Şantiyedeki konteynırı ateşe verildi, çıkan küçük çaplı yangın kendiliğinden söndü. İki özel güvenlikçinin yaralandığı ve olaylara jandarmanın müdahale etmediği iddia edildi.

Peri Suyu'nda altı HES

Peri Suyu'nda yapılmaya başlanan Pembelik barajına karşı uzun süredir bir direniş sürüyor. Önce köylülerin tepki gösterdiği HES'i protesto eden kitle giderek büyüdü. Peri Suyu Koruma Platformu ve Munzur Koruma Kurulu'nun da katkısıyla 9 Ekim'de bölgede yürüyüş düzenlendi. Aynı gün İstanbul'da da çevrecilere destek veren bir eylem gerçekleşti.

Köylüler HES'i protesto etmek ve inşaatın durdurulmasını sağlamak için harekete geçtiklerinden beri geceleri direniş çadırının etrafına taciz ateşi açıldığını söylüyor, yakınlardaki jandarma karakolundan hiç kimsenin müdahale etmediğinden yakınıyordu.

Munzur Koruma Kurulu Peri Suyu üzerinde yapılan ve yapılmakta olan altı baraj bulunduğunu açıklamıştı:

Seyitli'de Tatar barajı, Mazgirt sınırında Seyrantepe, Paş Köprüsü'nde Pembelik barajı, hemen üstünde Özlüce barajı ve yukarı çıktıkça inşaatı bitmek üzere olan Kığı barajı ve Yedisu barajı.

Kaynak: Bianet