AB İlerleme Raporu'nda "ölçüsüz ve sorunlu" diye nitelendirilen ifade özgürlüğüne yönelik mevzuat ile TCK ve TMY'nin örgüt üyeliğine ilişkin maddeleri nedeniyle Türkiye'de son beş yılda yaklaşık 69 bin kişi sanık sandalyesine oturdu. Yani Türkiye'de yaşayan her bin kişiden biri Rapor'da eleştirilen bu maddeler nedeniyle açılan davalarda yargılandı.
Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda ifade özgürlüğüne yönelik mevzuat, "Türkiye'deki ceza yasaları büyük ölçüde sorunlu ve ifade özgürlüğünü orantısız şekilde kısıtlamaya açık" ifadeleriyle eleştirildi.
Raporda, ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ile Türk Ceza Yasası ve Terörle Mücadele Yasası'nın örgüt üyeliğine ilişkin maddeleri eleştirildi.
AB İlerleme Raporu'nda "orantısız" diye ifade edilen Türk Ceza Yasası maddelerine tek tek örnek verildi. Bunların başında da örgüt kurma suçunu düzenleyen 220., suç ve suçluyu övme suçunu düzenleyen 215. maddesi geldi.
Mazlum Der Batman Şubesi'nin hazırladığı rapora göre, Türkiye'de 2004-2009 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde, 8 bin 721 kişi hakkında dava açıldı. Suç ve suçluyu övme suçu ile kanunlara uymamaya tahrik suçundan ise son beş yılda 13 bin 686 kişi hakkında dava açıldı. İlerleme Raporu'na Terörle Mücadele Yasası 7. maddesi de eleştirilmişti.
PKK ve BDP gibi örgüt ve partilerin açıklamalarını yayınlama suçunu düzenleyen bu maddeden de 2004-2009 yılları arasında 23 bin 294 kişi hakim karşısına çıktı. AB İlerleme Raporu'nda ifade özgürlüğüne ilişkin düzenlemeler de eleştirildi. Bu düzenlemelerin en başında gelen Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet suçundan beş yılda 23 bin 191 kişi hakkında dava açıldı.
Raporda eleştirilen bu maddeler nedeniyle son beş yılda Türkiye'de toplam 68 bin 892 kişi sanık sandalyesine oturdu. Yani Türkiye'deki her bin kişiden biri bu mevzuat nedeniyle yargılandı.
Kaynak: ANF