10 Ekim 2011 Pazartesi

Avrupa Ölüm Cezasına Karşı Mücadele Günü

Bugün Avrupa Ölüm Cezasına Karşı Mücadele Günü. Hedef hala ölüm cezasını yasalarında bulunduran 58 ülkenin bu cezadan vazgeçmesini sağlamak ve dünyayı devletlerin insan öldürmediği bir yer haline getirmek.

Ölüm Cezasına Karşı Dünya Koalisyonu her yıl 10 Ekim günü ölüm cezasına neden karşı çıkılması gerektiğine dair bir temaya yoğunlaşıyor. Bu yılın teması ise ölüm cezasının zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ve ceza olması.

Bugün dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı etkinliklerle gündeme getirilen ölüm cezasına karşı Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin yaptığı ortak basın açıklaması şöyle:

"Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi olarak ölüm cezasına karşı olduğumuzu ve dünya çapında bu cezasının yasaklanmasına yönelik taahhüdümüzü bir kez daha vurguluyoruz.

"Ölüm cezasının insanlık dışı olduğuna ve insan onurunun ihlal ettiğine inanıyoruz. Avrupa deneyimi ölüm cezasının ne şiddet suçlarının artmasını engellediğini ne de bu tür suç kurbanları için adaleti tesis ettiğini ortaya koymuştur. Hiçbir hukuk sistemi hatasız değildir ve kusurlu bir yargılama sonucu ölüm cezası verilmesi insan hayatının geri dönülmez biçimde kayıp edilmesine yol açar.

"1997 yılından bu yana Üye Ülkelerimizde hiçbir infaz gerçekleşmemiştir. Halen Avrupa'da ölüm cezası uygulayan tek ülke olan Belarus'u bir kez daha kınıyoruz. Belarus'un ölüm cezasını tamamen yasaklamayı gündeme almasını ve bu süreçte bu ceza için moratoryum uygulamasını talep ediyoruz."

Uluslararası Af Örgütü ise bu yıl ABD, Belarus, Çin, İran, Moğolistan ve Suudi Arabistan'ın ölüm cezasını kaldırması için kampanyalar yürüteceklerini açıkladı. Örgüt halen Suudi Arabistan'da ölüm cezasına çarptırılan Nijerya vatandaşı Süleyman Olifemi ve Endonezyalı ev işçisi Siti Zeyneb Binti Duhri Rupa'nın ölüm cezalarının hafifletilmesi için bir imza kampanyası sürdürüyor.

2010 yılı itibariyle 139 ülkede uygulamada veya yasalarda ölüm cezası kaldırılmış durumda. Ancak hala 58 ülkede bu ceza veriliyor ve uygulanıyor. Ölüm cezalarını 2010 yılında infaz etmiş ülke sayısı 23.

Amerika kıtasında ölüm cezası uygulayan tek ülke ABD. Illinois eyaleti Mart 2011'de ölüm cezasını kaldırdı. Avrupa'da ölüm cezası uygulayan tek ülke olan Belarus 2010 yılında iki erkeği kurşuna dizerek öldürdü.

En fazla mahkum öldüren ülkeler Çin, İran, Irak, Kuzey Kore, Suudi Arabistan ve ABD.

Uluslararası Af Örgütü'nün Ölüm Cezasına Karşı Dünya Eylem Günü için hazırladığı videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Kaynak: Bianet