10 Ekim 2011 Pazartesi

Kürtçe Şarkıdan Bir Yıl Hapis

Gazin adıyla bilinen Raziye Kızıl söylediği Kürtçe halk şarkısının polis kayıtlarındaki deşifresinden bir yıl hapse mahkum oldu, çeviri hatası itirazı kabul edilmedi, ikinci bir davada ise beş yıl hapsi isteniyor.

Kürtçe halk şarkısı söylediği için Komela Jinên Dengbêj'in (KJD- Kadın Dengbejler Evi) Gazin adıyla bilinen başkanı Raziye Kızıl'ın bir yıl hapis cezasına mahkum oldu, bir başka davada ise beş yıl hapsi isteniyor.

Raziye Kızıl, 7 Şubat 2010'da Tatvan Belediye Kültür Merkezi'nde yapılan "Dengbêjler Divanı"nda istek üzerine "Megrî / Ağlama" ve "Lo Lawo" isimli iki halk şarkısını söyledi.

Polis etkinliği kameraya alıyordu. Tatvan Emniyet'i Kızıl'ın söylediği iki klamda Gabar dağında çatışmada öldürülen Mesut ve Mustafa isimli iki örgüt mensubu için övücü sözler bulunduğu ve "suç unsuru oluşturduğu" gerekçesiyle Tatvan Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Savcılık, polisin CD çözümlerinden yola çıkarak "örgüt propagandası yapmaktan" dava açılması talebiyle dosyayı Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Mahkeme Tatvan Cumhuriyet Savcılığı'nın gönderdiği CD çözümlerini ve etkinlikte çekilen fotoğrafları suç delili saydı ve 3713 sayılı kanunun 7/2. maddesine dayanarak, "örgüt propagandası yaptığı" gerekçesiyle, Kızıl'a bir yıl hapis cezası verdi.

"Polis şarkının sözlerini yanlış çevirdi"

Kızıl, bianet'e yaptığı açıklamada  polisin klamları hatalı çözdüğünü, Klamda polisin iddia ettiği gibi "Gabar" ve "Mesut" diye sözler bulunmadığını söyledi.

"Bu klam, 2009'da yapılan Amara yürüyüşü sırasında askerlerin müdahalesi sonucu ölen Mustafa ve Mahsun isimli iki öğrenciyle ilgilidir. Fakat klamda geçen 'Amara' sözü, 'Gabar' diye çevrilmiş. Mahsun'un adını da 'Mesut' diye çevirmişler. Bu iki kişiyi  'Gabar'da öldürülen teröristler' diye yansıtmışlar. Mahkeme savunmalarımı ciddiye bile almadı, polisin yaptığı yanlış çözümlere dayanarak bana bir yıl ceza verdi."

"Herkes şarkısını özgürce söylesin"

Kızıl Türkiye'de artık TRT 6 ile Kürtçe yayın yapıldığı halde Kürtçe parçalar yüzünden cezalar verilmesini eleştiriyor.

"Türkiye artık bunları aşmalı. Ne yapmayaçalışıyorlar? Neticede söylediklerimiz sadece birer müzik eseri. İlla şarkısının şurasında şu mana var gibi anlamsız sebeplerle dava açmanın ülkeye ne faydası olacak?

''Benim gibi yerel bir sanatçıya bu anti-demokratik uygulamaları anlamak mümkün değil. Bu davalar hepimizi üzüyor. Bizler sanatçıyız. Türk, Kürt, Laz, Çerkez hiç fark etmez, herkes şarkısını anadilinde özgürce söyleyebilmeli. Halk şarkısı söylemek suç sayılamaz."

Beş yıl hapis isteniyor

Raziye Kızıl'ın beş yıl hapis istemiyle yargılanacağı dava ise 2010 yılında Van'ın Erciş ilçesinde düzenlenen Nevruz kutlamalarında şarkı söylediği için açıldı. Dava "bölücü içerikli parçalar seslendirdiği" gerekçesiyle Erciş Ağır Ceza Mahkemesi'nde.

Kaynak: Bianet