14 Ekim 2011 Cuma

Savcı Akli Dengesini Yerinde Buldu

G.B. tarafından öldürülen Yıldız'ın davasında savcı G.B'nin akli dengesinin yerinde olmadığına dair Adli Tıp Kurumu raporuna gerek duymadı.


Ankara'da kızının eski erkek arkadaşı G.B. tarafından öldürülen adliye çalışanı Nejla Yıldız'ın Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmasında savcı G.B'nin akli dengesinin yerinde olup olmadığına dair Adli Tıp Kurumu raporuna gerek duymadı.

Ankara 16. İcra Hukuk Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara 2 No'lu Şube Üyesi ve İşyeri Temsilcisi Yıldız'ı, kızının eski erkek arkadaşı G.B., 20 Ekim 2010'da evinin yakınındaki bir otobüs durağında öldürdü.

Yıldız'ın oğlunu da bacağından yaralayan zanlı, olaydan kısa süre sonra yakalandı. Yıldız, ölümünden bir ay önce kendisini tehdit eden G.B. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

G.B. cinayetin aynı günü intihar girişimiyle hastaneye getirildi ve tutuklandı. Cezaevinde de iki kez intihar girişimide bulununca savcılık akli dengesi ile ilgili rapor istedi ve Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edildi. Ardından da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalalıkları Hastanesi'ne sevk edildi. Bu hastanede kaldığı dokuz ay süre zarfında savcı "raporu bekliyorum" diye dava açmadı. Kadın örgütlerinin girişimi sonucu dava rapor beklenmeden açıldı.

İkinci duruşmada gelen raporda "cezai ehliyetinin tam" olduğu belirtildi. Sanık avukatı akli dengesinin olmadığını savunuyor ve Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini istiyor.

"Askerlik zamanından tanık istedi"

Bianet'e konuşan Ankara Kadın Platformu'ndan avukat İlke Işık Sağdıç, bugün görülen duruşmada, savcının, G.B'nin akli dengesinin yerinde olduğunu belirterek Adli Tıp Kurumu'dan rapora gerek olmadığı kararı verdiğini bunun da kendileri için çok sevindirici bir haber olduğunu söyledi.

Sağdıç, sanık avukatının, G.B.'nin akli dengesinin yerinde olmadığına dair kanıt olarak askerlik dönemini örnek gösterdiğini ve soyadını dahi bilmediği bir askerin tanık olarak dinlenmesini talep ettiğini söyledi.

G.B.'nin duruşmada "akıl hastası" gibi görünme çabası içinde olduğunu söyleyen Sağdıç, "G.B., hiçbir soruya yanıt vermedi ve 'garip' davranışlar sergiledi" dedi.

Bir sonraki duruşma önce 25 Kasım'a ertelenmiş ancak kadınlar, 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü" olması nedeniyle duruşmayı 29 Kasım'a ertelenmesini talep etmiş; duruşma 29 Kasım'da.

Davaya BES, Ankara Kadın Platformu ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) müdahil.

Kaynak: Bianet