13 Ekim 2011 Perşembe

Eylem Pesen Davasına Ring Engeli

İmam nikahı ile evli olduğu karısı Eylem Pesen'i beş aylık hamileyken öldüren K.Ç.'nin davası 15 Aralık'a ertelendi. Davayı izleyen sivil toplum kuruluşları temsilcileri kararı "kadın cinayetleri ile ilgili davaların uzatılarak cezaların geciktirildiği" şeklinde yorumladı.

Van'da imam nikahıyla yaşadığı karısı Eylem Pesen'i (17) önce bıçaklayan ardından da arabayla ezerek öldüren K.Ç.'nin (31) yargılanmasına bugün (13 Ekim) devam edildi. Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tutulan sanık Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilen davaya araç bulunamadığı için getirilemedi. Dava bu yüzden 15 Aralık'a ertelendi.

Habertürk ajansının Van muhabiri Cemal Aşan'ın aktardığı habere göre Eylem Pesen öldürüldüğünde beş aylık hamileydi.  Babasının zoruyla imam nikahıyla evlendirildiği K.Ç. tarafından K.Ç.'nin "ağabeyi ile ilişkisi olduğu" iddiası yüzünden öldürülen Eylem Pesen, evli olduğu süre boyunca K.Ç.'nin şiddetine de maruz kalmıştı.

Duruşmaya, Van Kadın Derneği (VAKAD), Kürt İnsan Hakları Projesi, Norveç Barosu, Mavigöl Kadın Derneği, Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) ve Van Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (VAKASUM) temsilcileri de izleyici olarak katıldı. Ertelemenin sonunda açıklama yapan temsilciler, "kadın cinayetleri ile ilgili davaların uzatılarak cezaların geciktirildiği"ni belirtti.

Davanın bir önceki duruşmasında K.Ç., cinayeti işlediği sırada psikolojik dengesinin yerinde olmadığını ve cinayeti tahrik altında işlediğini söylemişti. Savcı geçen duruşmada sanığın cezasında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri uyarınca "haksız tahrik" indirimi yapılmasını istemişti. İstanbul Adli Tıp Kurumu ise sanığa "akli dengesi yerindedir" raporu vermişti.

Kaynak: Bianet