10 Ekim 2011 Pazartesi

Ölen Göçmenlerin Kimlikleri Belirlendi

Sultangazi'de pencereleri parmaklıklı ve kapısı dışarıdan kilitlenmiş gecekonduda dün gece 2.50'de çıkan yangında ölen yedi göçmenden beşinin kimlikleri tespit edildi.

Yangında hayatını kaybedenlerin kapı dışarıdan kilitli olduğu ve camlarda demir parmaklık bulunduğu için dışarı çıkamayarak banyoya saklandığı ve banyoda, muhtemelen duman sebebiyle, öldükleri belirlendi.

Sultangazi'nin Zübeyde Hanım Mahallesi'ndeki gecekonduda üç Hindistanlı ve iki Pakistanlı'ya ait pasaport bulundu. Ölenlerin 15 gün önce İran'dan Türkiye'ye girdiği belirlendi.

İki kişi için çalışmalar sürüyor

Hayatını kaybedenler, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Göçmenler, Adli Tıp tarafından da incelemeye alındı.

Ölenlerin kimlikleri şöyle:

Muhamad Osman 18 yaşında, Pakistanlı.
Selim Tarıq 18 yaşında, Pakistanlı.
Mohammad Abdi 29 yaşında, Hindistanlı
Amrit Singh 23 yaşında, Hindistanlı
Amardeep Singh 20 yaşında, Hindistanlı
Diğer iki kişinin kimlik tespiti için çalışmalar sürüyor.

İtfaiye raporuna göre, yangın elektrik kontağındaki bir arızadan dolayı çıktı.

Ölenlerin, insan kaçakçıları tarafından gecekonduya kilitlendiklerinden şüphe duyuluyor.

Polis gitti, gazeteciler araştırdı

Gecekondunun sahibi Hasan D. ve kiracı Özgür Y'nin sorgusu Sultangazi Emniyet Müdürlüğü Gazi Polis Merkezi Amirliği'nde sürüyor. Sezgin Y.'den evi kiralayan ikinci kiracı Halit K.'nın yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Gazetelerde çıkan bilgilere göre, Halit K. insan kaçakçılığı suçundan daha önce de yakalandı ve emniyette kaydı bulunuyor. H.K, 2008'de Gaziosmanpaşa'da insan kaçakçılarına yönelik düzenlenen bir operasyonda 11 kişiyle birlikte gözaltına alınmış.

İki odalı evin her yerine sıçrayan yangına önce mahalleliler müdahale etti. İtfaiye olay yerinde dört dakikada ulaştı ve yangının 03.10'da söndürüldüğü belirtildi.

Polislerin olay yerinden ayrılmasından sonra eve giren gazeteciler, yerde bir parçası yanmış Peştunca (Afganistan ve Pakistan'ın batı kesiminde yaşayan Peştuların konuştuğu dil) bir kitabın sayfalarını, bazı not kâğıtlarını ve Amardeep Singh ile Amrit Singh'e ait Hindistan pasaportlarını buldu.

Gazetecilerin bulduklarından sonra polis tekrar çağırıldı ve bir arama daha yapıldı. İkinci arama sırasında Muhamad Osman'a ait Pakistan pasaportu buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Cesetlerde yanma meydana gelmediği anlaşıldı, ancak ölüm nedenleri olay yerinde tespit edilemedi" deniyor.

Bulunan notların arasında Yunanistan kodlu bir telefon numarasının bulunması, "Muhtemelen Yunanistan'a gitmeye çalışıyorlardı" diye yorumlandı.

Kaynak: Bianet