14 Ekim 2011 Cuma

Çocukları Döven Polise Soruşturma

Nusaybin'de gözaltına alınan çocukları dövdüğü kameralara yansıyan polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı.

Mardin'de çıkan olaylarda yaşları yedi ile on üç arasında değişen çocukları döven polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı.

Nusaybin Atatürk Lisesi'nde dün (13 Ekim) öğrenciler arasında bıçaklı kavga çıkması üzerine sivil toplum örgütleri şiddetle ilgili bir basın açıklaması yapmak üzere okul bahçesinde toplandı. Polisin uyarısı üzerine grup okul dışına çıkarken, ders zili çalan öğrenciler önce "Biji Serok Apo" sloganı attı, ardından alkışla tempo tutarak sınıflarına girdi.

Daha sonra çocuklardan oluşan bir grup Zeynel Abidin Mahallesi Işık Önder Caddesi'nde eylem yapmak istedi ancak polis müdahalesiyle kaçmaya başladı. Bu sırada bir grup çocuk, ardından da onları yakalamak isteyen bir grup polis Türkiye-Suriye sınırındaki mayın tarlasına girdi.

19 çocuk gözaltına alınırken bir sivil polis memurunun çocukları dövdüğü kameralara yansıdı. Görüntülerin televizyonda yayınlanması üzerine Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu polis memuru hakkında sorulturma başlattı. Valisi Turhan Ayvaz, olaya karışan sivil polis memuru hakkında soruşturma izni verdiklerini ve olayın görüntülerini savcılığa teslim ettiklerini açıkladı.

Gözaltına alınan çocuklardan 12'si bugün adliyeye sevkedilirken, Nusaybin Atatürk Lisesi'nde Abdullah Öcalan lehine slogan atarak okula giren öğrencilerle ilgili valilik ve savcılık da ayrı bir soruşturma başlattı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı avukat Erdal Kuzu, yazılı bir açıklama yaparak olayı kınadı. Kuzu, şunları söyledi:

"Nusaybin'de yaşanılan ve olağan hale gelen gaz şiddetinin yanı sıra çocukların şiddete maruz kalmaları kabul edilecek bir durum değildir. Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere resmi yetkilerin tüm Türkiye'nin gördüğü bu şiddet karşısında bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Bu nedenle derneğimiz görevliler hakkında adli ve idari merciler nezdinde suç duyurusunda bulunacak.

''Resmi makamların bir an önce bu şiddeti uygulayan kolluk memurlarını görevden alması gerekiyor. Unutulmamalı ki işkence ve kötü muamele gerek yasalarımızda gerekse evrensel sözleşmeler ile bir insanlık suçudur. Kolluk görevlileri tarafından yapılan muameleyi kınıyoruz. İçişleri Bakanlığı ve Nusaybin Kaymakamlığı'nın kolluk görevlilerini bir an önce açığa almasını talep ediyoruz."

Kaynak: Bianet