13 Ekim 2011 Perşembe

Gelevera HES'e kurban edilmek isteniyor

Gümüşhane'nin Kürtün İlçesi'ne bağlı Sapmaz (Gelevera) Köyü sakinleri, doğup, büyüdükleri topraklardan Hidroelektrik Santral (HES) nedeniyle kovuluyor.

Gümüşhane Sapmaz (Gelevera) Köyü, Akköy-2 HES projesinde yer alan Gökçebel ile Yaşmaklı Barajı suları altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya.

Köylülerin eylemli tepkisine rağmen AKP Hükümetinin desteğiyle HES projesi çalışmaları devam ederken, köylülere köyü boşaltmaları için tebligat gönderildi.

KÖYLÜLERE KÖYÜ BOŞALTIN TEBLİGATI

Tapularının baskıyla ellerinden alındığını söyleyen köylüler, mülklerinin kamulaştırılmak istenmesine karşı çıkmış, şirket ve devlet görevlilerini kovmuştu. Bir hafta sonra köylülere tebligat gönderildiğini aktaran Hasan Kılıç, tebligatta "barajın su tutması işlemi nedeniyle köylerin boşaltması" gerektiği ifadelerinin yer aldığını söylüyor.

Kendilerine ödenen kamulaştırma bedeline köylüler olarak itiraz etmelerine rağmen herhangi bir şey değişmediğini anlatan İsmail Kayha ise, "Köyümüz açıkça gasp edilerek kanunsuz bir şekilde elimizden alınıyor. Köy halkı ne yapacağını nereye gideceğini bilmiyor. Tam bir çaresizlik içerisindeyiz. Bu yaşananlar karşısında devletimizin sessiz kalması bizleri çok üzüyor" şeklinde konuşuyor.

'VERİLEN SÖZLER TUTULMADI'

Ev ve arazileri yok pahasına kamulaştırılırken, başka bir yerde yerleşim alanı açılacağı sözü verildiğini hatırlatan köylüler, verilen sözün unutulduğuna dikkat çekiyor.

'BİN YILLIK TARİH YOK EDİLİYOR'

Bin yıllık tarihe sahip köylerinin sular altında kalmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Sapmaz köylülerinden Hulusi Bilgin, “Ölülerimiz sular altına bırakılarak, ikinci kez öldürülüyor" sözleriyle tepkisini dile getiriyor.

Köylüler, "Çevreciler, sivil toplum kuruluşları sesimizi duymasını ve bizlere destek vermesini istiyoruz. Şu anda toprağından kovulan köylülerin sesidir. Bu bir tarih yok ediliyor bu sesi herkes duysun" diyerek yardım çağrısında bulunuyor.

Kaynak: Haberlink