14 Ekim 2011 Cuma

"Kuzular ölü doğuyor"

Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki Sugözü Termik Santrali'nin çevre ve sağlık sorunlarına neden olduğunu iddia edildi.

Sugözü Köyü Çevre Koruma Derneği Başkanı Kemal Özbenli, yaptığı açıklamada, santralin kurulmasından sonra sakat ve ölü buzağılar ile kuzuların doğmaya başladığını, yetkililerin de sorunlarına sahip çıkmadıklarını söyledi.   

Sakat doğan hayvanlarda yaptırdıkları tahlillerde hiçbir hastalığın çıkmadığını aktaran Özbenli, "Bu durum ise bizi daha da endişelendirdi. Termik santralden çıkan zehirli gazlar nedeniyle, hayvanlarımızın genetik yapısının değiştiğini düşünüyoruz. Ve yakın gelecekte çocuklarımızın da sakat doğacağından endişe ediyoruz" dedi.

Sugözü'nde olduğu gibi Afşin–Elbistan, Yatağan gibi termik santral kurulu diğer yörelerde de kanser vakalarının, sakat ve ölü hayvan doğumlarının arttığını, üzüm bağlarının kuruduğunu öne süren Özbenli, bu olumsuzlukların bir tesadüf olmadığını savundu.

Sivil toplum örgütü olarak çevre koruma konusunda faaliyet gösterdiklerine işaret eden Kemal Özbenli, nedenini anlayamadıkları bir şekilde Yumurtalık ilçesindeki idari makamların termik santrali protesto etmelerine izin vermediğini ifade etti.  Özbenli, İçişleri Bakanlığı'nın açık genelgesi karşısında, bundan böyle dernek olarak idari makamlardan izin almadan belirlenecek bir tarihte Sugözü Termik Santrali önünde basın açıklaması yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Ntvmsnbc