10 Ekim 2011 Pazartesi

Billur Tuz sendika düşmanlığından yargılanıyor

Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Billur Tuz Fabrikası İnsan Kaynakları Müdürü Doğan Özben, işyerinde daha önce yetkili sendika olan Tek Gıda-İş İşyeri Temsilcisi Resül İncidelen’e sendikal faaliyet yürüttüğü için baskı uygulamak, asılsız tutanaklar düzenleyerek haksız yere tazminatsız işten çıkarmak nedeniyle Karşıyaka Adliyesi İş Mahkemesinde yargılanıyor. Resül İncidelen’in yanı sıra Billur Tuz bünyesindeki taşeronda çalışan bazı işçiler de sendikaya üye oldukları için uydurma gerekçelerle işten çıkartılmıştı.

Bir yandan atılan işçilerin işe iade ve sendikal faaliyetlerin zorla engellenmesine ilişkin davalar devam ederken bir yandan da işyerinde yeniden yetki almak için işçilerin çoğunu üye yapan Tek Gıda-İş’in yetki davası devam ediyor.

ŞEFLERİN İŞİ ŞAHİTLİK YAPMAK

İnsan Kaynakları Müdürü Doğan Özben, mahkemeye işyeri avukatı ve işyerinde daha önce de iş kazası geçirerek kolundan sakatlanan bir kadın işçinin aleyhine şahitlik yaptıkları için işçiler arasında adları, “yalancı şahit”e çıkmış iki şefle geldi.

Adliye bahçesinde şahit olarak duruşmaya katılan işçilerden Zeki Çalışkan, sendikal faaliyetleri nedeniyle işten tazminatsız atılan Resül İncedelen aleyhine şahitlik yapan Atölye Şefi Cankut Baltacı ve Rafine Şefi Arda Özatlı ile insan kaynakları müdürü Doğan Özben’in mahkemede verdiği ifadelerin birbirini tutmadığını belirtti. Onca rapora rağmen arkadaşlarının bel fıtığı rahatsızlığı olduğundan haberlerinin olmadığını söylemelerinin ve işyerindeki işçi sayısı ile ilgili olarak üç yöneticinin de ayrı ayrı rakamlar vermesinin tutarsız olduğunu, bunun mahkeme heyetinin de dikkatini çektiğini söyledi.

‘MÜDÜRÜM, İSTEDİĞİMİ YAPARIM’ DÖNEMİ BİTTİ

Duruşma için gelmiş diğer şahit ve işten atılmış işçiler de; sendikalaşmadan dolayı atılan arkadaşlarının işe iade davasını kazanacaklarına ve yetki davasının lehlerine sonuçlanacağına inandıklarını belirttiler. Billur Tuz’da artık müdürlerin, hiçbir şey için, “Ben yaparım, ben yaptım oldu” diyemeyeceğini söyledi.

Sendikalaştıkları için işten atılmış olan ve çalışmakta olan duruşma için adliyeye gelen tüm işçiler mahkemeleri ve sendikalaşma mücadelesini kazanacaklarına inandıklarını belirtti.

İŞÇİLERİ BİLGİLENDİRECEKLER

İşten atılan İşyeri Temsilcisi Resül İncidelen, bir taraftan kendi geçimi için çalışırken bir taraftan işyerindeki sendika üyesi işçilerin sorularını yanıtlamak ve bilgilendirmekle uğraştığını, şube başkanının ise kendileriyle yeterince ilgilenmediğini dile getirdi.

İşten atılan işçiler ve eski temsilci İncidelen, önümüzdeki hafta içi işyeri önüne gidip vardiya giriş çıkışlarında işçileri duruşmalar ve sürece ilişkin bilgilendirme kararı aldılar.

Sendikaya üye oldukları için işten atılan taşeron işçilerin davası ise evrak eksikliği gerekçesi ile ileri bir tarihe ertelendi.

İSTİFAYA ZORLUYORLAR

İşçiler İnsan Kaynakları Müdürü Doğan Özben’in, sendikaya üye olan işçilere baskı yapmaktan dolayı kişisel olarak da ayrı bir davada yargılandığını belirterek, “Şimdi işçileri sendikadan istifaya zorlamada atölye ve rafine şeflerini kullanıyorlar” dedi. Şeflerin işçileri tek tek odaya çağırıp noter parası vererek noterden istifa etmeye zorladığını söyleyen işçiler bu şefler için de tutanak hazırladıklarını ve onlar hakkında Anayasal suç işledikleri için suç duyurusunda bulunacaklarını söylediler.

Evrensel
Kaynak: Haberlink