2 Ekim 2011 Pazar

"Birbirimizi Doğru Tanımalıyız"

Süryani dernekleri yaptıkları ortak açıklamada, Süryanilere yönelik ırkçı ifadeler içeren tarih ders kitabının müfredattan kaldırılmasını ve Türkiye'de yaşayan farklı kültürlerin kardeşlik içinde yaşaması için birbirlerini doğru tanıması gerektiğini belirtti.

Süryani dernekleri, 10. Sınıf tarih ders kitabındaki Süryanilere yönelik ırkçı ve kışkırtıcı ifadeleri kınayarak, kitabın müfredattan kaldırılmasını ve Türkiye'de yaşayan farklı kültürlerin kardeşlik içinde yaşaması için birbirlerini doğru tanıması gerektiğini belirtti.

Açıklamada, Süryanilerin doğu, batı kültürünü benimsemiş, doğu kültürene katkı sağlamış Hristiyan bir halk olduğu ve tarihin hiçbir döneminde devlete karşı olumsuz bir yaklaşımları olmayarak dürüst ve samimi oldukları belirtildi.

"Türkiye'de yaşayan farklı kültürlerin evrensel kardeşlik değerleri çerçevesinde yaşamaları için öncelikle bu farklılıkların  birbirlerini doğru tanıması gerektiğine inanmaktayız. Ülkemizdeki toplumsal değişim ve açılımların yarattığı sinerji ile farklılıkları yok sayma, eritme ve tek tipleştirme politikalarının geçmişte kalmasını umud ediyoruz."

Farklı kültürlerin birbirlerini doğru tanımanın yolunun eğitimden geçtiğinin hatırlatıldığı açıklamada, demokratikleşme anlamında olumlu adımlar atılsa da hala azınlıkları potansiyel tehlike olarak gösterildiği belirtildi.

"Süryaniler tanıtılacaksa bize de danışılmalı"

"10. Sınıf Tarih Ders Kitabındaki Süryanilere yönelik ırkçı ve kışkırtıcı ifadeler buna somut bir örnek. Öğrencilerin bilinçaltına planlı bir şekilde bilerek ve isteyerek Süryanilerin aslında potansiyel tehlike olduğu işlenmekte.Kitaptaki ifadeler nefret suçu kapsamına girmekte.

Bir ders kitabı ideolojik yorumlardan ziyade objektif bilgi vermeli. Ayrca insanlara farklı kimliklerle dostça yaşamayı, kardeşliği ve sevgiyi aşılamalı. Bu ders kitabı bir an önce müfredattan çıkartılmalı. Eğer ders kitaplarında Süryaniler tanıtılacaksa, biz bunu çok olumlu buluyoruz. Bu Süryani halkının dili edebiyatı, kültürü üzerinden olmalı ve bu konuda Süryanilere de danışılmalıdır."

Açıklamada imzası olan kurumlar:

Mardin Süryani Metropolitliği-Deyrulzafaran Manastırı, Midyat Süryani Kiliseleri Vakfı, İdil Süryani Kadim Vakfı , Mezopotamya Kültür ve Dayanışma Derneği İstanbul, Midyat Güneydoğu (Turabdin) Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği, Anıtlı (Hah) Süryani Meryem Ana Manastır ve Kiliseleri Derneği / Midyat, Midyat Süryani Gençlik Kültür Derneği, İdil Süryanileri Kültürü Kardeşlik, Sevgi ve Hoşgörü Derneği, Nusaybin Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği, Elbeğendi (Kafro) Kalkındırma ve Dayınışma Derneği / Midyat, Öğündük (Midin) Köyü Kalkındırma ve Kültür Derneği / İdil, Gülgöze (İvardo) Süryani Kültürü, Dayanışma ve Kalkındırma Derneği / Midyat, Yemişli (Enhil) Köyü Kalkındırma ve Uzlaştırma ve Kiliselerin Koruma Derneği, Keldani-Asuri Dayanışma Derneği KADER / İstanbul.

Kaynak: Bianet