2 Ekim 2011 Pazar

Paris'te cinsiyetçiliğe karşı 'Fahişelerin Yürüyüşü'


Fransa’nın başkenti Paris’te yaklaşık 100 kadın cinsiyetçiliği ve cinsel saldırı mağdurlarında suçlanmasını protesto etmek için “Fahişelerin yürüyüşü” (SlutWalk) adı altındaki ilk eylemlerini gerçekleştirdi. Kadınlar, Fransa’da her gün 137 kadının tecavüze uğradığını belirtti.

Gösteriler başta Paris, Lille ve Lyon olmak üzere altı kentte eş zamanlı olarak yapıldı.

Kısa elbiseler, mini etekler veya şortlar giyen kadınlar, cinsel şiddete karşı Cumartesi günü öğleden sonra Paris sokaklarında yürüdü. “Fahişelerin yürüyüşü” adı altında yapılan yürüyüşte cinsiyetçilik ve cinsel şiddet mağdurlarında suçluluk hissi yaratılmasına tepki gösterildi.

Kalp biçimindeki kırmızı balonları ellerinde tutan eylemciler, Montparnasse Kulesi önünden Pantheon meydanına kadar, “Hayır, bir tecavüze asla rıza yoktur, provoke edilmemiştir, asla mağdurun hatası değildir!” pankartı ardından yürüdü.

Eylemciler kadına yönelik hiçbir şiddet biçimi ve tecavüzün hoşgörülemeyeceğini belirterek, kadınların nasıl giyinmesi gerektiğini söylemekten vazgeçilmesini istedi.

HER GÜN 137 KADIN TECAVÜZE UĞRUYOR

Yürüyüşte dağıtılan SlutWalk France imzalı bildiride Fransa’da her gün 137 kadın tecavüze uğradığı belirtilirken, her 10 kadından birinin cinsel şiddet mağduru olduğu ve olacağı ifade edildi. Bildiride her iki buçuk günde bir kadının eşinin veya eski eşinin şiddetinden dolayı öldüğü kaydedildi.

SlutWalk konsepti ilk olarak Nisan ayında Toronto’da bir kampüsteki tecavüzleri soruşturan bir polisin cinsiyetçi sözlerine cevap olarak ortaya çıkmıştı. Sözkonusu polis, tecavüz kurbanı olmamaları için “kadınların fahişeler gibi giyinmekten kaçınması gerektiğini” söylemişti.

Kaynak: ANF