9 Ekim 2011 Pazar

"Peri Darda, Munzur İsyanda"

Peri Suyu Koruma Platformu, Peri Vadisi'nde yapılması planlanan ve inşaatına başlanmış Pembelik Barajı'na karşı yaptığı basın açıklamasında uyardı: "bu barajın ömrü sadece 50 yıldır. Vadiden götürdükleri ise sonsuza kadar geri gelmeyecektir".


Peri Suyu Koruma Platformu, Dersim, Bingöl, Elazığ sınırlarına giren Peri Vadisi'nde, yapılması planlanan ve inşaatına başlanmış Pembelik Barajı'na karşı, bugün (9 Ekim) İstanbul'da bir dayanışma eylemi düzenledi.

İstiklal Caddesi'ndeki yürüyüşte "Suyuma dokunma peri çarpar", "Susma haykır, HES'lere hayır", "Ormanıma, suyuma, toprağıma dokunma", "Peri kutsaldır, kutsal kalacak", "Peri darda, Munzur isyanda", "Peri onurdur, onuruna sahip çık", "Su hayattır, hayatıma dokunma", "Barajlara karşı tek yumruk, tek barikat" sloganları atıldı.

Taksim Meydanında, bölgedeki direniş çadırında nöbet tutanlara destek olmak için beş dakikalık oturma eyleminin ardından, Platform adına açıklamayı okuyan Eren Aksoy, "Bu kadar güç ve parayla inşa edilen ve bölgemizi yaşanmaz kılan bu barajın ömrü sadece 50 yıldır. Vadiden götürdükleri ise sonsuza kadar geri gelmeyecektir" dedi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bütün karar vericileri, tarafları uyarıyoruz:

"Başka canlılar, çocuklar yokmuş gibi, gelecek kuşaklar olmayacakmış gibi, sürdürdükleri bu akıl, bilim, hukuk ve yasadışı davranışlardan vazgeçmeye çağırıyoruz.

"Yöre halkının tepki ve mücadelesini hiçe sayarak, vadilerimiz ve doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşü olmayan zararlar veren; sularımızı özelleştirerek, şirketlerin kontrolüne verilmesini de kapsayan bütün HES projeleri durdurulmalı, üretim lisansları iptal edilmelidir.

"Büyük bir sorumluluk duygusu ile doğasınıi toprağını, suyunu, tarihini, kültürünü savunan yöre halkını ve sivil toplum örgütlerini hedf haline getiren saldırılara son verilmelidir.

"Peri Suyu ormanların, kurdun kuşun, köylülerin candamarıdır. Candamarımızın kesilmesine izin vermeyeceğiz."

Kaynak: Bianet