4 Ekim 2011 Salı

Hayvan Hakları Toplantısında Topbaş’a Köpek Katliamı Protestosu

4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü’nde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleşen "Var Olmak Haktır" etkinliği, Emirgan’daki Beyaz Köşk’te hayvan hakları aktivistlerinin protestosuna uğradı.


Etkinlikte; Pascal Nouma, Doğa Rutkay, Burcu Güneş, Arzum Onan gibi ünlülere plaket verildiği sırada konuşan Kadir Topbaş’ın açıklamaları, Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi’ne üye yaklaşık 10 kişilik grup tarafından düdüklü protestoyla bölündü.

Yonca Evcimik tarafından Kadir Topbaş’a "En İyi Başkan Oscar Ödülü" verildiği etkinlikte, hayvanlar aleyhinde olan ve insan merkezci söylemlerin tepki çekmesi gerekirken, bu söylemler HAYTAP tarafından suskunlukla karşılandı. Ayrıca alana getirilen hayvanlar birer şov malzemesi olarak kullanıldı.

Protesto sırasında aktivistler; “İBB’ye ait Hasdal Barınağı’nda 70’e yakın köpeğin bir gecede öldürülmesini unutmadık. Belediye barınaklarının içler acısı hali gözler önündeyken, her gün onlarca hayvan, İBB’nin yakalama ekiplerinin aşırı doz vermesi sonucunda ölürken, sokak köpekleri sürekli ormanlara atılıp hayvanların açlıktan birbirlerini yemesi ve zehirlenerek ölmesi sürerken sözde Hayvan Hakları Federasyonu’nun bu gerçekleri görmezden gelerek İBB’ye ödül vermesi, hayvan özgürlüğü ve hayvan hakları adına duyulması gereken bir utançtır.’’ açıklamalarında bulundu.



Etkinlik esnasında kokteyl masasındaki yiyecekler arasında et olduğuna da dikkat çeken grup, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Hayvan haklarında iddialı olan Haytap "Var Olmak Haktır’’ sloganıyla tanıtılan etkinlikte katılımcılara ceset sunulmasına tepki göstermeyen, bunda bir sakınca görmeyen bir kurumdur. Türkiye’de son zamanlarda hayvan hakları alanında bugünküne benzer çok fazla sosyal sorumluluk projeleri yapılmakta, fakat ne barınak koşullarında bir değişme olmakta ne de yerel yönetimlerin hak ihlalleri son bulmaktadır. ‘Var Olmak Haktır’ etkinliği öncesinde yaşanan Bolluca’daki 300 köpeğin zehirlendiği iddiasında da HAYTAP yetkililerinin, hayvanlara uygulanan günlük zulüm konusundaki şu açıklamalarını dikkate değer buluyoruz:

HAYTAP Başkan Yardımcısı Nesrin Çıtırık: "(Bolluca Ormanlarında)… zehirlemenin ve katliamın sebebi başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi  olmak üzere, ormanlara atmaya devam eden İstanbul’un tüm ilçe belediyeleridir.’’

HAYTAP Genel Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat ise İBB’nin hayvanlara uyguladığı şiddet ve zulüm hakkında, geçmişteki yazılarında "Ahlaksızlar! Şerefsizler! İşbirlikçiler!’’ sıfatlarını kullanmıştı.

Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi “İBB’nin hayvanlara uyguladığı kötü muamele, şiddet, hak ihlalleri aynı şekilde devam ederken ne değişti de Haytap, İBB Başkanı Kadir Topbaş’a plaket veriyor” diye sordu.

Kaynak: Aforum