8 Ekim 2011 Cumartesi

Antep'te Bir Trans Kadın Öldürüldü

Pembe Hayat trans cinayetiyle ilgili açıklamasında, Türkiye'nin imzaladığı Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Engellenmesi Sözleşmesi'nin meclis gündemine alınmasını istedi.

Gaziantep'te bir trans kadın, tedavi gördüğü Gaziantep Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde sırf trans olduğu için diğer hastaların gözleri önünde ağabeyi  tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.

Dün akşam saat 18.45 sularında işlelenen cinayetin ardından fail Polis Merkezi Amirliği'ne giderek, "Kardeşimi öldürdüm, travestilik yapıyordu, namusumu temizledim," dedi.

Pembe Hayat Derneği'nin yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Toplumsal huzur ve barışın yolu, trans bireylerin her türlü ayrımcılık ve şiddetten uzak bir şekilde her vatandaş gibi eşit haklara sahip olmasından geçmektedir.

''Trans kadınlara yönelen nefret ve şiddetin her geçen gün artması, Hükümet'in pozitif yükümlülüklerini yerine getirmediğinin göstergesidir. Kadınlara yönelen şiddetin bir parçası olan bu şiddete karşı, Hükümet gerekli yasal ve fiili önlemleri vakit geçirmeden, bu alanda çalışan sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve diğer kitle örgütlerinin taleplerini dikkate alarak gerçekleştirmek mecburiyetindedir.

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan Kadına Yönelik Şiddet Kanunu çalışmalarının, Türkiye'nin imzaladığı Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Engellenmesi Sözleşmesi ile uyumlu şekilde devam ettirilerek, kadınların şiddete karşı korunması esnasında cinsiyet kimlği sebebiyle bir ayrımcılık yapılamayacağının açıkça vurgulanması gerekmektedir. Trans kadınların şiddete karşı eşit şekilde her türlü koruma mekanizmasından faydalanması gerektiğini vurgulayan Sözleşme derhal Meclis gündemine alınmalı ve onaylanmalıdır.
"Hükümet yetkilileri, toplumsal linç kültürü ve transfobik nefreti körükleyen politikalarından ve açıklamalarından vazgeçmelidir. Trans sivil toplum kuruluşlarıyla her türlü yasal çalışma ya da politika oluşturma süreçlerinde görüşmeli ve trans toplumunun önerilerini dikkate almalıdır."

Kaynak: Bianet