1 Ekim 2011 Cumartesi

Fransa'da Roman Ayrımcılığı Sürüyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü Fransa'nın geçen yıl gündeme gelen ve Avrupa Birliği'nden tepki toplayan Romanları sınırdışı etme uygulamasına devam ettiğini bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Fransa'nın Avrupa Birliği vatandaşı Romanları sınırdışı etmeyi sürdürdüğünü açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) geçtiğimiz yıl Romanları sınırdışı eden Fransa ile bu konuda kirz yaşamıştı. Fransa'nın Serbest Dolaşım Yönergesi'ne uyum için gerekli yasa değişikliklerini yapmasının ardından sorunun halledildiği düşünülüyordu.

Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün son açıklamasına göre Fransa, Romanları sınırdışı etme uygulamasından vazgeçmiş değil. HRW'nin Batı Avrupa'dan Sorumlu Araştırmacısı Judith Sunderland, geçen sene gündeme gelen sınırdışı etme olaylarından bu yana yeni bir göç yasası çıktığını hatırlattı.

Sunderland Fransa'daki Roman vatandaşların "halen kitlesel ve haksız olarak sınırdışı edilmeyle ve ayrımcılıkla karşı karşıya" olduğunu anlattı: "Bir Fransız deyişi 'Bir şeyler değiştikçe, insanlar aynı şeyleri söylemeye devam eder' der, daha uygun olamazdı. Bir sene ve yeni bir göç yasasından sonra, Fransa'daki Romanlar hâlâ seri tahliyelere, adil olmayan sınırdışı edilmelere ve ayrımcılığa karşı savunmasızlar."

HRW'nin Komisyon'a sunduğu rapor "geçtiğimiz altı ay içinde Fransa'nın Doğu Avrupa'dan gelen Romanları hedef alan kamp dağıtmalara ve sınırdışı etmelere devam ettiğini" iddia ediyor. Örgütün raporuna göre, binlerce Romanyalı ve Bulgar Roman halen hakları ihlal edilerek Fransa'dan ayrılmaya zorlanıyor. Polis, çoğu Fransızca bilmeyen Romanlara ne yazdığını açıklamadan belgeler imzalatıyor ve herhangi bir kopya vermiyor.

Fransa'nın bu yöndeki uygulamaları üzerine, geçen sene Avrupa Komisyonu'nun adalet ve temel haklardan sorumlu üyesi Viviane Reding yasal süreç başlatma tehdidinde bulunmuştu.

Ancak bu kez Reding de bir girişimde bulunmayacak. Reding'in sözcüsü Matthew Newman, Komisyon'un Fransa'nın eylemlerini eleştirme yetkisi olmadığını belirterek "üye ülkeler, kendi ülkelerindeki düzeni sağlamakla yükümlü; durumu değerlendirmek ve gerekli adımları atmak onların kararı" ifadelerini kullandı.

İlk kriz 2010'daydı

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, geçen sene ülkesindeki güvenlik sorunlarını "yanlış yönetilen göç politikası"na bağlayarak "belgesiz" Romanların kamplarının "suç merkezi" olduğunu söylemişti. Fransa'nın göçmenlerden sorumlu bakanı da sınır dışı edilen Roman sayısının sekiz binden fazla olduğunu bildirmişti.

Kaynak: Bianet