14 Ağustos 2011 Pazar

Yaykıl'da termikçilere geçit yok!


BASIN BÜLTENİ
14.08.2011

YAYKIL'A DOĞA KATİLLERİNİ SOKMAMAK İÇİN NÖBET TUTANLARIN YANINDAYIZ

Gerze'nin Yaykıl Köyü'nde kurulmak istenen termik santral için Anadolu Grubu yetkililerinin etüt çalışması için geleceklerini haber alan köylüler,  termikçileri geri püskürtmek için bir haftadır köyün girişinde nöbet tutuyor.

"NE PAHASINA OLURSA OLSUN YAYKIL'A TERMİK SANTRAL YAPTIRMAYACAĞIZ!"

Geçtiğimiz Mart ayında köylüler tarafından kovulan Anadolu Grubu yetkililerinin etüt çalışması için köye geleceğini haber alan Gerzeliler, nöbet çadırı kurup köylerinde termikçilere geçit vermeyeceklerini ifade ederek topraklarını savunmak için termik santrali yaptırmayacaklarına olan kararlılıklarını bir kez daha ortaya koydu.

"GENÇLERİMİZ ÖFKELİ"

Karadeniz İsyandadır ve Yeryüzüne Özgürlük aktivistlerinin destek ziyaretinde bulunduğu nöbet çadırında yapılan sohbette köylüler, gençlerin yetiştikleri toprakları zehirlemek isteyenlere karşı öfkelerinden endişe duyduklarını ifade ederek termikçilere karşı yürütülecek direnişin boyutlarını da gözler önüne sermektedir.  Direnişçi köylüler bunun bir yaşam savaşı olduğundan yola çıkarak termik santralin yapılması halinde doğup büyüdükleri köylerinden büyük şehirlere sürgün edileceklerini ve bu nedenle termik santral inşaatını her türden baskı ve yıldırma çabasına karşın durduracaklarına olan inançlarını iki yıldır sürdürdükleri mücadele boyunca asla kaybetmemiş görünmekte.

"ŞİRKET KÖYE AYAK BASAMAYACAK!"

Geçtiğimiz sene Anadolu Grubu'nun Gerze Kapalı Spor Salonu'nda düzenlediği Halk Katılım Toplantısı'nın basılarak engellenmesi, geçtiğimiz Mart ayında şirket çalışanlarının kovulması, şirketin taşeron kamyonlarının getirdiği malzemelerin tahrip edilmesi ve Gerzeliler'in termik santrale karşı uzlaşmaz karşıtlıkları, sondaj kamyonlarının ve iş makinelerinin köye girmesiyle gerçekleşecek olan öfkeli karşı çıkışın birer habercisiydi. Gerze'deki toplumsal karşıtlığa rağmen şirketin ısrarla köye girmeye çalışması ve önümüzdeki hafta içerisinde etüt çalışması için yeniden gelecekleri haberi tıpkı  daha önceki gibi öfkenin birikerek patlamaya dönüşeceğinin göstergesidir.

TERMİK NÖBETÇİLERİ İSTANBUL-ANKARA PLAKALI ARAÇLARA KARŞI TETİKTE

Her an köye gelecek olan termikçiler için tetikte bekleyen termik nöbetçileri, santralin yapılacağı alandan geçen arabaları kontrol ediyor. Özellikle İstanbul ve Ankara plakalı araçlara karşı temkinli yaklaşan direnişçiler, 24 saat termikçilere karşı tetikte bekliyor.

NÖBET ÇADIRINA HALK DESTEĞİ BÜYÜK

Her akşam nöbet çadırı önünde köylülerin de katılımıyla etkinlikler ve eğlenceler düzenleniyor. Belediyenin, köylülerin ve Gerze'nin kimi zengin kişilerinin de desteğiyle termik nöbetçilerine su tankeri ve seyyar tuvalet kabinleri sağlanmış. Ramazan olması nedeniyle gündüzleri genellikle gençler, iftar ve teravi namazından sonra ise onlarca köylü çadırın etrafında toplanarak birlikte sazlı sözlü eğlenceler düzenleniyor.

DİRENİŞÇİLER DESTEK BEKLİYOR

Direnişçilerin şu an için gelen büyük yerel destekten dolayı pek lojistik destek sıkıntıları yok. Ancak özellikle önümüzdeki hafta Pazartesi'den itibaren termikçilerin etüt çalışmasına gelme ihtimalleri olduğundan onları Yaykıl'a sokmamak için herkesi buraya gelerek direnişe omuz vermeye çağırıyorlar. Köy içinde ve Gerze ile acil telefon ağları oluşturan direnişçiler, termikçiler köye giriş yaptıklarında en hızlı sürede mobilize olmak ve onları püskürtmek için organize olmuş görünüyor. Termikçileri bir daha Yaykıl'a dönmemek üzere tamamen püskürtebilmek için gerek yerelde gerekse ülke çapında direnişi yükseltmek ve sesini duyurmanın ciddiyetini not düşmek gerekiyor.





Yeryüzüne Özgürlük Derneği