16 Ağustos 2011 Salı

MEDYADA NEFRET SÖYLEMİ: Ötekileştirilen LGBTT Bireyleri

Kendisine benzemeyen, aile ya da mülk sahibi olmayan, cinsel yönelimleri farklı olan, cinsiyet düzeltme ameliyatıyla hissettiği cinsiyete geçenlere karşı nefretle bakan bu söylemle nasıl mücadele edeceğiz?

Amsterdam'daki Eşcinsel Onur Yürüyüşü'nün haberi habervitrini.com isimli sitede şu sözlerle verildi: "Amsterdam'ı Homolar Bastı."

Ardından da Amsterdam'la ilgili şu yorum yapıldı: "Fuhuş ve uyuşturucunun yasal olarak serbest olduğu Amsterdam'a bu kez eşcinseller çıkartma yaptı."

Kendini tek doğru olarak gördüğü için kendine benzemeyen herkesi "sapkın" ilan etme cüretine sahip egemen anlayış haberin geri kalanını şöyle yazmış:

"Amsterdam Gay Pride 2011 etkinlikleri için Amsterdam'a gelen dünyanın farklı ülkelerinin sapkınları, burada gövde gösterisi yaptı.Bu yıl 16'ncısı yapılan etkinliğe, yaklaşık 420 bin kişi katıldı.  Aralarında gençlerin olduğu kadar yaşları 70'i aşan homoların da bulunduğu kiraladıkları teknelerde dans edip eğlendi.Çok sayıda sapkın lezbiyen, geçit töreni sırasında uluorta öpüşmekten çekinmedi."

Haber şöyle sonlanıyor: "Tören boyunca Amsetrdam, Hadise'nin "Düm Tek Tek" şarkısıyla inledi. Homoseksüeller kendilerini şarkının ritmine kaptırınca, ortaya ilginç görüntüler çıktı."

Diğer bir deyişle, ne arasak var. Hadise'nin Eurovision'a katıldığı İngilizce şarkının dinlenmesinden kaynaklı "milliyetçi gurur" da "homolar" söylemine eşlik etmiş.

Haberin sonunda "ilginç görüntülerin" fotoğraf galerisi yapılmış. LGBTT bireylerini hem "ötekileştiren" ama bir yandan "seyir nesnesi", "haz nesnesi" haline getiren bir vitrin sunulmuş. Nefret söylemi temel olarak iki ters duyguya dayanıyor: Bir yandan "sapkın" demek diğer yandan da "bak bak ne yapıyorlar" diyerek büyük bir hazla seyretmek.

"Haz Nesnesi"

İstanbul LGBTT üyesi Ebru Kırancı, bianet'e yaptığı açıklamada, LGBTT bireylerinin medyada ele alınma biçimlerinin toplumdaki anlayışı yansıttığı kadar bu anlayışı biçimlendirdiğini söyledi. Kırancı, "medya LGBTT bireylerinin toplum tarafından ötekileştirilmesini derinleştirilebilir. Böyle bir gücü var. Fakat bu gücü bu yönde kullanmaları çok tehlikeli olur."

"LGBTT bireylerine yönelik nefret cinayetleri işleniyor. Birkaç hafta önce kaybettiğimiz Didem arkadaşımızın boğazı kesildi. Katili "onu ben erkek sanmıştım" diyerek ceza indiriminden yararlanmaya çalışıyor ancak bilgisayar konuşmalarında onun trans birey olduğunu bildiği ortaya çıkıyor."

"LGBTT bireyleri bir yandan ötekileştirilirken diğer yandan da 'haz nesnesi' 'merak nesnesi' olarak kuruluyor. Didem'i öldüren aslında onunla seks yapmaya gitmiş biri. LGBTT bireylerinin Onur Yürüyüşü bu insanların görünürlüğünü arttırma ve ötekileştirmeye dur deme amacını taşıyor. İstanbul'da üç yıldır LGBTT onur yürüyüşü, iki yıldır da Trans Onur Yürüyüşleri yapıyoruz. Bu nefret söylemlerine karşı, onur yürüyüşlerimizi büyük bir onurla sürdüreceğiz."

Kaynak: Bianet