11 Ağustos 2011 Perşembe

Diyadin yeniden siyanür tehdidi altında


Ağrı'nın Diyadin İlçesi'nde Koza Altın A.Ş.'nin maden aramalarında siyanür kullandığı, bölgedeki koyunların telef olduğu ve maden atıklarının aktığı Murat Nehri'nde balık ölümlerinin yaşandığı yönündeki şikayetler üzerine durdurulan çalışmalar tekrar başlatılıyor.

İzmir Bergama'da, Kaz Dağları'nda ve Niğde'nin Ulukışla İlçesi'ne bağlı Hasangazi Köyü Porsuk Sulama Göleti yakınlarında siyanürle altın arama girişimlerinden sonra Ağrı'nın Diyadin İlçesi'nde de aynı çalışmanın yapılmak istenmesi halkın tepkisiyle karşılaştı. Koza Altın A.Ş.'nin yaklaşık 3 yıldır Diyadin'e bağlı Mollakara, Gedik, Karaca ve Kotanci köyleri arasında bulunan dağlık arazide yaptığı çalışmalar, bu yıl halkın tepkisi üzerine durdurulmuştu. Madenin arandığı bölgede otlayan kimi koyunların telef olmuş ve Murat Nehri'nin Mollakara Köyü'nden geçen bölümünde sudaki balıklarında ölmüştü.

ŞİRKET YETKİLİLERİ KÖYLÜLERLE GÖRÜŞTÜ

Çalışmaların durduğu bölgede şirket yetkilileri, dün bir heyet ve yanında askerlerle köylere gelerek yurttaşlarla görüştü. Çevre Mühendisi Nilüfer Gümüş başkanlığında köylere giderek yurttaşlarla görüşen şirket yetkilileri, yapılan çalışmanın halk sağlığı açısında bir sıkıntı yaratmadığına dikkat çekerek, çalışmaların devam etmesi için köylülerle bir sözleşme imzalamak istedi. Toplantıya katılan yurttaşlar ise siyanürlü çalışmaların bölgeye felaket getireceğini belirterek, çalışmaların tekrar başlamasına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Yaşanan tartışmalara rağmen köylüler hazırlanan sözleşmeye imza atmaması üzerine heyetle gelen Ulukent Jandarma Karakolu'na bağlı askerlerin, köylüleri tehdit ettiği ve şirketin mağdur edilmemesi yönünde uyarıda bulunduğu belirtildi. Uyarı ve baskılara rağmen köylülerin, belgeleri imzalamaması üzerine heyet tekrar geri göndü.

KÖYLÜLERDEN DESTEK TALEBİ

Olaya tepki gösteren köylüler de, kazı çalışmalarla birlikte hayvanların telef olduğu ve çocuklarında hastalıkların baş gösterdiğine dikkat çekerek, çalışmalara asla izin vermeyeceklerini dile getirdi. İlk olarak kazıda siyanür kullanılmadığı yönünde kedilerine bilgi verildiğini de aktaran köylüler, şirketin ilk kez bu görüşmede siyanürü kabul ettiğini söyledi. Köylüler, başta nükleer karşıtı platformlar olmak üzere bütün kamuoyuna kendilerine destek verme çağrısında bulundu.

Konuyla ilgili görüştüğümüz firma yetkilileri, daha önce bölgede çalışma yaptıklarını, ancak halkın tepkisi üzerine çalışmaları durdurduklarını belirterek, konuyu Çevre Bakanlığı'na ilettiklerini, şu an oradan çıkacak cevabı beklediklerini söyledi.

Kaynak: DİHA