16 Ağustos 2011 Salı

Genç İşsizlerin Isyanı Korkutuyor

”Açım” diyordu: “Yaşamaya takatım yok, ya siz vurun yada ben vurayım kendimi”… Olay geçen hafta İtalya’da yaşandı. Tetiğe dokunmadan genç işsiz durduruldu. Medya bu genç işsizi potansiyel suçlu, tehlikeli, tedirginlik unsuru olarak gösterdi.

Ramazan ayında İslami kuruluşların Avrupa’da yaptıkları iftarlara gidenlerin sayısının geçen yıllara göre yüzde yüz artış gösterdiği belirtiliyor. İftarlara gidenlerin çoğu genç işsizler… Siyahlar, Hıristiyanlar da var. Yardım kuruluşlarına başvuranların çoğalıyor. Fakirler ve zenginler arasındaki uçurum derinleştikçe sağlıksızlık had safhaya ulaşıyor.

Ayrımcılık, gelir dağılımındaki uçurum, göç hareketinin yoğunlaşması, genç işsiz sayısının artması Avrupa’da derin bir endişe nedeni…

Uzmanlar İngiltere’deki gençlerin isyanının aynısının Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya gibi büyük ülkelerde yaşanmasının kapıda olduğunu belirtiyorlar.

Kriz ve borç yükü nedeniyle kemer sıkma politikası öncelikle gençleri işsizlikle vurmasının uzun vadeli sonuçları olacağı kaydediliyor.

Krizle mücadele için İspanya, Yunanistan, İtalya ve Portekiz’deki büyük tasarruf atağı, sosyal güvenlik alanında yaşanan kesintiler ve çalışanların işten atılması gerginliği giderek arttırıyor. Bu yüzden genç işsizlerin isyanından endişe ediliyor.

Zengin ve yoksul kesimler arasındaki uçurumun giderek açıldığına dikkat çeken OECD ve ILO uzmanları, gelir dağılımındaki adaletsizliğin yeni boyutlar aldığını vurguladı.

Buna göre kriz ve borç yükü gerekçesiyle kemerlerin sıkılması, iş bulma umudu kırılan genç kuşağı sisteme karşıtı haline getiriyor. OECD üyesi ülkelerde genç işsizliğin yüzde 18 olduğu, 2012’de ise en fazla bir puanlık bir gerileme yaşanabileceği belirtiliyor.

İşsizlik genel ortalamasının yüzde 8.6 olduğuna dikkat çeken OECD araştırmacılarına göre gençler arasındaki işsizlik bu rakamın iki katından fazla.

Piyasaların İtalya ile birlikte iflasından korktuğu İspanya’da meydanları işgal eden gençlerin 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 45’in üzerinde. Genç İspanyollar 25 Eylül ve 15 Ekim’de iki yeni dev gösteri için yeniden sokakları dolduracak.

İtalya’da genç işsizlerin öfkelerini lig karşılaşmalarında kustuğuna dikkat çeken siyasetçiler Berlusconi hükümetinin tasarruf önlemleri bu “kayıp kuşak”taki belirsizliği kalıcılaştırıyor.

Yunanistan’da yeni veriler, genel işsizliğin yüzde 16.6’yı bulduğunu, 15-24 yaş grubunda ise bu oranın yüzde 40’ı geçtiğini gösterdi. Ülkede 1 Eylül’den itibaren KDV oranları birçok mal ve hizmette artacak bu daha çok sayıda genci sokağa dökecek.

Fransız uzmanlar, şehir merkezleriyle kenar mahalleler arasındaki yeni kent isyanlarını tetikleyebileceği görüşünde. Almanya’da da, bir süre önce Ulusal Yoksulluk Konferansı, gençler arasındaki gelecek korkusunun arttığına dikkat çekmişti.

İspanya, genç işsizlik açısından Hakkari ile yarışıyor. Resmi istatistiklere göre Türkiye’de iş arayanların oranı yüzde 10’larda. Genç nüfustaki işsizlik oranı da bunun iki katı. Kürt illerinde ise hem nüfusun işgücüne katılma oranı üçte biri geçmiyor hem de genç işsizliği yüzde 30’ları üzerinde. İş bulma ümidini kaybedip resmen işsiz sayılmayanlar da katılırsa bu oranlar da ikiye katlanıyor.

Kaynak: ANF