15 Ağustos 2011 Pazartesi

Mevsimlik işçiler yollarda kırılıyor


Her yıl olduğu gibi yine ekmek parası için fındık toplamaya giden mevsimlik Kürt işçiler yollarda kırılıyor. Tokat’ın Niksar ilçesinde fındık toplamaya giden mevsimlik işçileri taşıyan kamyonet virajı alamayarak devrildi. Kazada 1 işçi hayatını kaybetti, 23 işçi de yaralandı. Riha’da işçileri taşıyan minübüs takla attı. Aralarında çocukların da bulundu 19 kişi yaralandı. 



Mevsimlik işçiler zor koşullarda 



Semsûr (Adıyaman) Mevsimlik İşçiler Derneği (AMİD) Başkanı Mehmet Gürbüz, kayısı toplayıcılığı için her yıl Meletî’ye (Malatya) on binlerce işçinin gittiğini hatırlatarak, “çalışma düzeni, ücreti, sağlık güvencesi, yeme-içme” gibi şartların yerine getirilmediği için bu yıl işçi göndermediklerini söyledi. İşçilerin çalışma düzeni, ücreti, sağlık güvencesi, yeme-içme konusu ile ilgili bir dizi karar aldıklarını belirten Gürbüz, sorunların aşılamadığını ifade etti. 



Meletî’nin dışında 22 ilde daha komisyonların olduğunu ancak sorunları genelikle Meletî’de yaşadıklarının altını çizen Gürbüz, “Biz bu yıl işçilerin günlük 30 TL’den çalışıp sabah saat 06.00’dan akşam saat 18.00’a kadar çalışmalarını, yeme-içme ve barınmalarının işveren tarafından karşılanmasını istedik ve bunun için mücadele ettik. Ama günlük ücretler 30 TL değil 22 TL’den verilmesi karara bağlandı. Bazı yerlerde yeme-içme ve barınma işverenlere ait olurken, bazı yerlerde de işçiler kendi masraflarını kendi karşıladı” dedi. 



Gürbüz, yetkililere de seslenerek mevsimlik işçilerin sorunlarına sahip çıkılmasını istedi. 



SEMSÛR
Kaynak: Haberlink