Günde 12 saat ve sigortasız çalıştırıldığı çamaşırhanede iş kazası geçiren 16 yaşındaki Sıddık Ordu sağ kolunu kaybetti. Ordu’nun köle koşullarında çalıştırıldığı gerekçesiyle ailesi şikayetçi oldu. Çocuk işçi çalıştıran işyeri Sadık’ın kolunu kaybetmesi ardından sigorta yaptı.
Sıddık Ordu, ailesi ile birlikte geçen yıl Adıyaman’dan Antalya’nın Döşemealtı ilçesine göç etti. Ailenin 5 çocuğundan ikincisi olan Sıddık, burada Mustafa Ayten Aydın Lisesi’ne kaydoldu. Sıddık, inşaatlarda çalışan babasına destek olmak ve okul harçlığını çıkarmak istedi. Sıddık, Antalya’ya taşındıkları yıl bir çamaşırhanede çalışan annesinin istemiyle, geçen haziran ortasında bir çamaşırhanede ‘ütücü’ olarak çalışmaya başladı.
Babası tarafından işe götürülen ve asgari ücret karşılığı çalıştırılan Sıddık’a işyeri sahipleri sigorta yapacaklarını söyledi ancak göre bu yapılmadı. Ütücü olarak girdiği işyerinde çamaşırhane bölümüne alındı. Bunun üzerine Sadık işi bıraktı. Fabrika müdürünün “ütüde çalışacak” sözü üzerine yeniden fabrikaya döndü. Ancak işler yine eskiye döndü. Sıddık, çamaşırhane bölümüne alınarak, günde 13 saati aşkın olarak çalıştırıldı. Akşam saat 19.00′dan sabah saat 08.00′e kadar çalışan Sıddık kaza geçirdi. Sabaha karşı saat 05.00 sıralarında yorgun düşen Sadık işin ağırlığına dayanamadı. Çamaşırları makineden çıkardığı sırada elini makineye kaptıran Sıddık’ın sağ kolu dirsekten koptu. Kopan kolla birlikte hastaneye yetiştirilen Sıddık’ın geçirdiği ameliyatlar başarısız oldu. Bir hafta psikolojik tedavi gören Sıddık, koluyla birlikte kurduğu tüm hayalleri de kaybetmiş olarak evine döndü.
Baba Mehmet Emin Ordu, oğlu can derdindeyken kendisine yalan söyletildiğini belirterek, “Sorumlular bize haber vermeden oğlumuzu götürmüş. Yolda da ‘Sana sorarlarsa (ben bir arkadaşın yerine bakmaya misafir geldim) dersin’ diye tembihlemişler. O şaşkınlıkla hastane polisine bu şekilde ifade vermiş oğlum. Bizi polis arayınca haberdar olduk. Döşemealtı Polis Merkezi Amirliği’ne gelerek şikayetçi oldum. Dava açacağız” dedi.
Anne Rahime Ordu ise “Ben de 19 yaşındaki kızımla bir çamaşırhanede çalıştım. Çamaşırhane bölümünde hep yaşı büyük insanlar çalışıyordu. Yaşı küçük olanlara ise çamaşırları renklerine göre ayırmak gibi daha basit işler veriliyordu” diyerek oğlunun sigortasının da kazadan sonra yapıldığını söyledi.
TÜRKİYE’de ÇOCUK İŞÇİ SAYISI 11 MİLYON
ILO tarafından Haziran ayında yayımlanan raporda, tüm dünyada çalışan toplam 215 milyon çocuktan 115 milyonunun, tarım, madencilik ve inşaat gibi sahalardaki tehlikeli işlerde çalıştırıldığına dikkat çekmişti.
Türkiye’de ise 7 ile 14 yaş arasındaki her üç çocuktan biri çalıştırılıyor. Türkiye çocuk işçiliğinin her geçen gün arttığı ülkelerden biri. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün araştırmasına göre 6 ile 14 yaş arasındaki toplam 11 milyon çocuğun, 3 milyon 842 bini çalışıyor ve bu çocukların yarısından çoğu okuma, yazma bilmiyor. Enstitünün araştırmalarına göre, Türkiye’de çocuklar ortalama 13 yaşında çalışmaya başlıyor. Çalışan çocukların babalarının, yüzde 45’i işçi, yüzde 26’sı serbest meslekle uğraşıyor. Çocukların yüzde 37’si okuyamadığı için, yüzde 24’i meslek öğrenmek için, yüzde 17’si de aileye katkı sağlamak için çalışma hayatına atılıyor. Yüzde 64’ü ise kazandığı paranın tamamını ya da çoğunu ailesine veriyor.
Kaynak: ANF