8 Ağustos 2011 Pazartesi

Mersin'de nükleer karşıtları şantiyeyi bastı


Nükleer santral şantiyesinin girişindeki barikatı aşıp şantiyi bastılar. 

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Beldesi'nde toplanan nükleer karşıtları, Akkuyu’ya yapılacak olan nükleer santral şantiyesinin girişindeki barikatı aşıp şantiye alanına girdi.

Mersin ve çevre ilçelerinden gelen yaklaşık 700 kişilik nükleer karşıtları, Büyükeceli Belediye Binası önünde toplandı. Nükleer santralin yapılacağı yer olan 4 km.’lik mesafeyi yürüyen nükleer karşıtları Mersin-Antalya kara yolunu bir süre trafiğe kapattı. Şantiye girişine gelen grup, ana giriş kapısının güvenliğini sağlayan özel güvenlik ekiplerini aşarak şantiye alanına doğru ilerlemeye başladı. Nükleer karşıtları ile özel güvenlik ve daha sonra araya giren jandarma timlerinin arasında bir süre arbede yaşandı.

Grup şantiye alanına doğru bir süre ilerledikten sonra jandarma komutanlarının araya girmesiyle şahinleştirildi. Sakinleşen gurup ise bir süre şantiye alanı içerisinde oturma eylemi yaptı. Eylemin ardından Mersin Nükleer Karşıtı Platformu sözcüsü Sabahat Arslan’ın basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde şantiye alanından çıkıp dağıldı.

Nagazaki, Hiroşima, Çernobil ve en son da Fakuşimada yüzbinlerce insanı öldüren, yüzbinlerce kilometrekarelik toprağı kirleten, doğayı yok eden ölüm makineleri olan nükleer santrallerin şimdide ülkemizde insanlara ve doğaya zarar vermek için kurulmak istendiğini ifade eden Arslan, "Rusya’nın tamamen sahip olacağı, dünyaya denenmemiş VV1200 reaktör teknolojisiyle kurulmak istenen Akkuyu nükleer santralinin ülkemizde enerjide Rusya’ya bağımlılığımızı daha çok arttıracağı, ülkemizi nükleer çöplük haline dönüştüreceğini, yöre halkına iş, aş sağlamayacağını, kurulum amacının Rusya’ya rant kazandırmak olduğunu biliyoruz. Akkuyu’da halka rağmen nükleer santral kurma projesi hukuksuz bir şekilde Türk ve Rus hükümetleri tarafından yaşama geçirilmeye çalışılmaktadır. Fukuşima nükleer santral kazasından sonra dünyanın en son nükleer santral teknolojisini kullanan Japonya bile nükleer santrallerin yaratmış olduğu radyasyon felaketiyle baş edememiş yeni nükleer santral kurma programından vazgeçmiş, eski nükleer santrallerini de kapatmaya karar vermiştir. Japonya nükleer santraller yüzünden kendi ülkesini ekonomik ve soysal olarak zarara uğrattığı gerekçesiyle, ülkemizi zarara uğratmamak için Sinop’ta nükleer santral kurmaktan da vazgeçmiştir. Dünyada nükleer endüstrinin dibe vurduğu gerçeğini görmezden gelen AKP hükümeti ülkemizin mevcut enerji potansiyeli dururken, atık sorunu çözülememiş, pahalı, tehlikeli, dışa bağımlı bir enerji üretim alanı olan nükleer santral konusundaki ısrarını anlamak mümkün değildir. AKP ve Rus hükümetleri sesimize kulak vermek zorundadır. Ne Mersin’de ne Sinop’ta ne de ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz” dedi.

Nükleer santral protestosuna ise CHP Mersin Milletvekili, Adalet Komisyonu Üyesi Ali Rıza Öztürk, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Akıcı ve çok sayıda çevreci katıldı.

ntvmsnbc
Kaynak: Haberlink