13 Ağustos 2011 Cumartesi

İlaç tekeli Pfizer, denek çocuklara tazminat ödeyecek


Trovan verilen çocuklardan beşi, Ceftriaxone verilen çocuklardan da altısı hayatını kaybetmişti...



ABD'li ilaç devi Pfizer, 1996'da Nijerya'da çocukların denediği ilaç yüzünden ölmesi nedeniyle 4 aileye 175 bin dolarlık tazminat ödedi... 



2009'da varılan anlaşma sonucunda ödenmesi karara bağlanan 75 milyon dolarlık tazminatın ilk kısmı olarak, dört aileye 175 bin dolarlık ödeme yapıldı. 



1996'da Nijerya'nın kuzeyindeki Kano eyaletinde 10 binden fazla çocuğun öldüğü menenjit salgını sırasında Pfizer uzmanları bir kasaba hastanesinde 200 çocuk üzerinde ilaç denemişlerdi. 



Çocukların yarısına o dönem Amerika'da kullanılan en iyi menenjit ilacı olarak kabul edilen "Ceftriaxone", yarısına da "Trovan" adlı yeni bir ilaç verildi. 



Trovan verilen çocuklardan beşi, Ceftriaxone verilen çocuklardan da altısı hayatını kaybetti. 

Ancak, sonradan, Pfizer'in ailelerden kurallara uygun olarak izin almadığı ve denemeyle ilgili belgelere ilişkin soru işaretleri olduğu iddiaları ortaya atıldı. Hem Kano eyaleti hem de federal hükümet şirkete dava açtı. 



Çocukların ilaçtan değil, menenjitten öldüğünde ısrar eden Pfizer, geçen Nisan'da Kano eyaletiyle dostane çözüme vardı ve 75 milyon dolar karşılığında dava geri çekildi. 



İki taraf arasında varılan anlaşma kapsamında Pfizer'in Kano eyaletindeki sağlık projelerini desteklemesi ve testlerden etkilenen diğer ailelere ödenecek 35 milyon dolarlık bir fon oluşturması gerekiyor. 



Şirketten yapılan açıklamada dört aileye yapılan ödemeden mutluluk duyulduğu belirtildi. 

Ntvmsnbc
Kaynak: Haberlink