Mersin’de Mülteci Geri Gönderme Merkezi’nde ölen Kongolu göçmen Hamedu Loufa Sayıd, arkadaşının ifadesine göre ilk hastalandığında doktor çağrılmadı, ambulans ölmek üzereyken geldi. Emniyet Müdürü ise “İhmal yok” dedi
Güvenlik nedeniyle ismini açıklamak istemeyen, Geri Gönderme Merkezi’nde Sayıd’la birlikte kalan arkadaşı, Taraf’a yaptığı açıklamada Sayıd’ın hayatını kaybetmeden önceki günlerde herhangi bir sağlık problemi olmadığını söyledi. “Hasta olduğunu ilk söylediğimizde doktor çağırmadılar” diyen genç göçmen şunları anlattı: Cuma ya da Cumartesi günüydü, ateşi çıktı. Polise haber verdik, ilaç getirdiler, ilacı alınca ağrısı kesildi ama sonra tekrar kötü oldu. Hiçbir şey yiyemiyordu.
Merkezde birlikte tutulduğu göçmenler, Sayıd gece fenalaşınca doktor çağırması için polise ısrar etti. Bu kez doktor geldi, ama iğne yapıp gitti. Arkadaşının anlatımına göre, doktor Sayıd’ın yanında kısa süre kaldı, doğru dürüst muayene etmedi. Çevirmen olmadığı için doktora el kol hareketleriyle ve biraz Türkçe bilen bir Afrikalının tercümesiyle Sayıd’ın derdi anlatılmaya çalışıldı. Bir süre sonra Sayıd yine fenalaştı. Bacak ağrısı şikayeti için polisin verdiği merhemi arkadaşları Sayıd’ın bacağına sürdü. Ancak gece saat 3.00 sularında Sayıd artık yürüyemiyordu, 5.00 sularında ise güçlükle nefes alıyordu. Polis, tüm bunlardan sonra ambulans çağırdı. 30 Temmuz sabahı saat 7.00 sularında ambülansa bindirilen, 26 yaşındaki Sayıd kaldırıldığı hastanede öldü.
Sorularımızı yanıtlayan Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz ise Sayıd’in doktorun iğne vurmasından sonra sapasağlam olduğunu belirterek sabahleyin birden fenalaştığını ve olayda polisin herhangi bir ihmalinin olmadığını söyledi. Çeviri problemi yaşandığına dair iddiaları da reddeden Öksüz “Çocuklarımıza nasıl muamele ettiysek, onlara da öyle muamele ettik” dedi. Konuyu takip eden Mersin Barosu Başkanı Halil Hulki Özel ise otopsinin ön sonucuna göre Sayıd’ın bedeninde herhangi bir darp izine rastlanmadığını, ölüm nedeninin kalp krizi de olmadığını belirterek “Ciğerinde üşütmeye dayalı enfeksiyon gözlendi” dedi. Kesin otopsi sonucunun çıkmasının ise iki-üç ayı bulabileceğini ifade etti.
Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesini coğrafi kısıtlama şartıyla imzalamış olması nedeniyle Türkiye, Avrupa dışından mülteci kabul etmiyor. Türkiye’ye gelen mülteciler üçüncü ülkeye gitmek için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne başvuruyor, bu başvuruyu yapmayan ya da yapamayanlar ise sınırdışı ediliyor. Özel’den aldığımız bilgiye göre Yunanistan’a geçmeye çalışırken yakalanan Sayıd da Suriye’ye sınırdışı edilmek üzere Mersin’e getirilmişti.
Kaynak: Taraf