24 Ağustos 2011 Çarşamba
Zehirden kurtulmak istiyorlar
Kula yakınlarındaki tehlikeli atık bertaraf tesislerine karşı yöre halkı direnişe geçiyor. Çalışmaya başlayalı henüz bir yıl olmasına rağmen yakınlarındaki köy ve beldelerde yaşamı olumsuz yönde etkilemeye başlayan tesislerin kapatılması için imza kampanyalarının yanı sıra, çeşitli eylem ve etkinlikler planlanıyor. Tesislere karşı ilk büyük eylem Kula’nın kurtuluş günü olan 4 Eylülde gerçekleştirilecek.
Ege Çevre ve Kültür Platformu ile Sandal Çevre Derneği tarafından önceki gün ortaklaşa gerçekleştirilen halk toplantılarında tesislerin bölgedeki canlı yaşamı ve doğaya yönelik tehlikeleri bir kez daha dile getirilerek, buna karşı dur demek için neler yapılabileceği tartışıldı.
Ege Üniversitesi Halk sağlığa Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, EGEÇEP Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka, EGEÇEP YK Üyeleri Samet Baksak, Özer Akdemir, Recep Erkul, Sandal Çevre Derneği Başkanı Kamil Göker’in katılımı ile gerçekleştirilen ilk toplantı tesislere en yakın köy olan Esenyazı’da yapıldı.
KÖYLÜLER: KANDIRILDIK
Köy kahvesinde gerçekleştirilen toplantıya katılan köylüler, fabrika sahiplerinin tesisler kurulmadan önce kendilerine burada sadece evsel atıkların geri dönüşümünün yapılacağını söylediklerini belirterek, kandırıldıklarını ifade ettiler. Bir kamyondan düşen 4-5 kg’lık atık nedeniyle üç gün kokudan evlerinden çıkamadıklarını belirten köylüler, “Şirket geçtiğimiz günlerde iftar yemeği verdi. Bizden şirkete çalışan muhtar dışında giden olmayınca fabrika sahipleri ‘O köyü kaldırırız bu fabrikayı kaldırmayız’ demişler. Yüzlerce yıllık köyümüzü nasıl ortadan kaldıracaklar. Biz bu fabrikayı burada istemiyoruz” diye konuştular. Bir başka köylü ise Somali’ye kadar giderek oradaki insanların sorunlarıyla ilgileniyor görünen Başbakanın kendi ülkesindeki sorunları görmezden geldiğini söyleyerek, “Burayı Başbakan Yardımcısı Arınç açtı. Ona, tesislerin pırıl pırıl yüzünü gösterdiler. Arınç şimdi gelsin bu atıkların döküldüğü yerleri bir görsün. Köyümüzde bir gece geçirsin” diye konuştu.
İTALYAN MAFYASINA DİKKAT!
Evsel atıkların en fazla 40 kilometre çapındaki alanlar içinde yer alan bir tesiste bertarafının ekonomik olacağına dikkat çeken EGEÇEP Dönem Sözcüsü Ertuğrul Barka, 12 ilin atığının bu tesislere geleceğini anımsatarak, “Buraya evsel atık getirmeyecekler.12 ilin her türlü tehlikeli, endüstriyel, tıbbi atıklarını getirip gömecekler ya da yakacaklar. Hatta ben Avrupa’nın da bir türlü baş edemediği atıklarını buraya göndereceklerini düşünüyorum. Bu tesislerinin büyük ortağı İtalyanlar. Kendi ülkelerinde, Sicilya açıklarında nükleer atık dolu gemiyi batıran İtalyan mafyası, bizim ülkemizde bunu haydi haydi yapar” dedi.
Barka’nın sözlerine daha önce tesislerde çalışırken işten çıkan bir köylü, “Tehlikeli atıkların bir bölümünü bu İtalyanların sahip olduğu İzmir Bornova’daki Çimentaş fabrikasında yakıyorlar” diye destek verdi.
KANSER UYARISI
Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, benzer tesislerle ilgili dünyada yapılan bilimsel araştırmaları aktararak, uzun erimde bu tesislerin yakınında yaşayanlarda çeşitli türden kanserlerin yanı sıra, anomali ve düşük doğum, kansızlık gibi hastalıkların artacağı uyarısında bulundu.
Tesislere verilen ÇED Raporunda bölgedeki toprağın “tarım dışı” olarak gösterildiğini kaydeden EGEÇEP YK Üyesi Samet Baksak, bu rapora itiraz edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
EGEÇEP YK Üyesi Recep Erkol, kendisinin de yakınlardaki Sandal beldesinden olduğunu belirterek, “Bu tesisler bizim yaşam alanlarımızı kirletiyor, sağlıklı yaşam hakkımızı elimizden alıyor. Buna karşı bizim direnmemiz de en doğal hakkımız. Toprağımızı, suyumuzu, havamızı, çocuklarımızın geleceğini korumak için birlik olmak ve bu tesisler gidene kadar kararlı bir şekilde direnmek zorundayız. Bunun için ilk adımı Kula’nın kurtuluş gününde Kula’da atacağız” diye konuştu.
ARKALARINDA AKP VAR
Esenyazı köyünün ardından akşam üzeri geçilen Gökçeören Beldesinde Belediye Başkanı Hikmet Bacak’ın da bulunduğu kahve toplantısında belde sakinlerine tesislerle ilgili bilgiler verilirken, Belediye Başkanı Bacak, tesislerdeki işlem, ne tür maddelerin ne miktarda gömüldüğü gibi sorularına fabrikanın 1.5 yıldır yanıt vermediğini dile getirdi. Bacak, “Fabrikanın arkasında siyasi güç var. 1. sınıf tarım arazilerimize 6. sınıf raporu veriyorlar. Ben jeoloji mühendisiyim. Bizdeki gibi volkanik arazilere bu tür tesisler kurulamaz” dedi. Son olarak geçilen Sandal Beldesi'nde halkın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam Programı'nın bölgede yaptığı iki bölümden ve son gelişmelerden derlenen seçkisi gösterildi. İlgi ile izlenen program gösteriminin ardından yapılan konuşmalarda, tesislere dur demenin tek yolunun birlikte, kararlı bir mücadele olduğu, bunun için civar köylerle iletişime geçip ortak direnişin oluşturulması gerektiği dil getirildi.
Sandal Beldesi'ndeki toplantı gece 23.30’a kadar sürdü.