1 Ağustos 2011 Pazartesi

Pazarcık'ta köylüler yol kapattı

Sanko’nun çimento fabrikasına hammadde elde etmek için köylerinde madencilik yapılmasına karşı çıkan Söğütlü Köylüleri protesto eylemi düzenledi.


Pazarcık/Narlı’da bulunan çimento fabrikasında kullanılmak amacıyla SANKO, yörede onlarca kil ve marn ocağı ruhsatı alarak üretime başladı. Fakat alınan izinlerin dayanağı olan ÇED Gerekli Değildir Kararları Danıştay tarafından iptal edilince madencilik faaliyetleri de durmuş oldu. Madencilik faaliyetlerinin çok kısa sürmesine rağmen yörede yaşayan köylüler tarım alanlarının zarar görmesi, evlerinde dahi rahat oturamamaları nedeniyle marn ve kil ocaklarının işletilmesini istemiyorlar. Yerleşim yerlerinin çok yakında olan bu ocaklar, ormanlık alanları yok ettiği gibi SİT alanlarına da yakın mesafede bulunuyor. 

Çevre ve Orman Bakanlığı ise Sanko’ya bu kez ÇED Olumlu Kararı vererek ocakların yeniden açılmasını sağladı. Bunun üzerine köylülerin tepkisinden çekinen şirket, yörede yaşayan bazı köylülere kamyon ve iş makinesi satın aldırarak, cem evlerine yardımda bulunarak köylüleri bölmeye çalışıyor. Şirketin bu oyunları ise yörede daha büyük tepkilere yol açmaya başladı. Son olarak kadınların ve çocukların ağırlıkta olduğu Söğütlü köylüleri, köylerine gelen yolu kapatarak Sanko’nun iş makinelerinin geçişine izin vermediler.

www.ovamadokunma.net