15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü kapsamında bu yıl, savaşın çocuklar üzerindeki etkileri, vicdani retçi kadınlar ve vicdani retçi eşi kadınların yaşadıkları, 318. madde gibi konular gündeme gelecek.
15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü nedeniyle 12-20 Mayıs günleri arasında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü'nün tarihi, 1997 yılına dayanıyor. 1993 yılı'nda Milas'ta 40 ülkeden 90 kişinin katılımıyla 8.'si gerçekleştirilen ICOM-Uluslararası Vicdani Retçiler Toplantısı'nda 15 Mayıs'ın Dünya Vicdani Retçiler Günü olması kararlaştırıldı. Vicdani retçi Osman Murat Ülkei'nin 1996 yılında tutuklanmasının arından, 1997 yılı 15 Mayıs'ında Ülke için ilk eylem gerçekleştirildi. Bundan sonra hemen her yıl 15 Mayıslarda çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Dini, politik ya da ahlaki gerekçelerle askerliği reddeden vicdani retçiler, bu etkinliklerle savaşa ve militarizme karşı seslerini çıkarıyor.
İLK ETKİNLİK 12 MAYIS'TA
Bu sene 15 Mayıs Platformu tarafından düzenlenecek olan etkinlikler, 12 Mayıs'ta Galatasaray Lisesi önünde bildiri dağıtımıyla başlayacak. Ayrıca aynı gün Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Nazan Üstündağ, Barış İçin Vicdani Ret Platformu üyesi Ercan Aktaş ve Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları üyesi Serdar Değirmencioğlu'nun katılımıyla "savaş ve çocuk" konulu panel düzenlenecek.
14 Mayıs'ta Mazlum-der İstanbul Şubesi'nde vicdani retçiler Muhammed Serdar Delice, Enver Aydemir, Nebiye Arı'nın katılımıyla "İslami Açıdan Vicdani Ret" konulu panel gerçekleşecek. 15 Mayıs'ta düzenlenecek olan "Esir Politikaları" adlı söyleşiye 1995'de PKK tarafından kaçırılan ve 18 ay sonra serbest bırakılan 9 askerden biri olan İbrahim Yaylalı da katılacak.
16 Mayıs'da İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Konferans Salonu'nda "Hukuk ve Vicdani Ret" paneli, 17 Mayıs'ta Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde şüpheli asker ölümleri üzerine söyleşi, 19 Mayıs'da Kafe 26/A'da "Ne Okula Ne Kışlaya" paneli düzenlenecek.
19 Mayıs'ta ise vicdani retçi eşlerinin katılımıyla "Kadınlar Savaşın Neresinde" konulu panel gerçekleştirilecek. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde 20 Mayıs'da düzenlenecek olan "Militarizme Güven Olmaz" paneline BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel katılacak. Ayrıca hafta boyunca kafe 26/A'da "Fotoğraflarla 15 Mayıs" sergisi açık kalacak.
Etkinlikler 20 Mayıs günü saat 18.00'da Taksim'de gerçekleşecek basın açıklamasıyla sona erecek.
Militarizm her yönüyle varlığını sürdürdüğünü belirten 15 Mayıs Platformu, 15 Mayıs Vicdani Retçiler Günü etkinliklerine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 47 Avrupa Konseyi ülkesi içinde vicdani red hakkını tanımayan tek ülke olduğunu hatırlattı. Ayrıca, "Halkı askerlikten soğutmak" gibi militarist bir ceza maddesine dayanılarak insanların yargılandığını ve hapse atıldığını belirtti.
Kaynak: ETHA