6 Mayıs 2012 Pazar

"Konya'ya 45 Gündür Damla Düşmedi"

İklim değişikliğine karşı mücadele eden 350 Ankara aktivistleri seslendi:"Türkiye daha fazla kömür santrali, duble yolve HES'lerle doğanın iklime karşı elini kolunu bağlıyor."

İklim Değişikliğine karşı mücadele eden 350 Ankara aktivistleri dün saat 12.00'de Akay Kavşağı önünde bir basın açıklaması düzenledi.   

Aktivistler adına basın açıklamasını okuyan Mert Kaya, aşırı iklim olaylarının daha sık ve daha şiddetli yaşandığını söyledi.

"Bir yıl evvel, bu kavşağı su bastı, tam da TBMM'nin önü! 16 Haziran'da 70 Gün alt geçidini su bastı! Bu kış aşırı kar yağışı aldık!  Aşırı kar yağışı ardından hızla sıcaklıklar arttı, su baskınları yaşandı! Bahardayız ve Konya ovasına 45 gündür yağmur yağmıyor! Soruyoruz; Bağlantıyı kurdunuz mu?"

Yaratılan petrol ve kömür dünyasının yaşadığımız dünyayı ve iklimi değiştirdiğini belirten Kaya, kömürün toprağında, petrolün yatağında bırakılması gerektiğini belirtti.

"Daha fazla kömür yakmak için santraller kurmayalım! Daha fazla petrolü yakmak için duble yollar yapmayalım! HES inşaatları ile işçilerin ve doğanın canına okumayalım!

Bütün bunlar yetmezmiş gibi, Türkiye daha fazla kömür santrali, daha fazla duble yol  ve Hidro Elektrik Santralleri (HES) ile doğanın iklime karşı elini kolunu bağlıyor."

Hükümete seslerini duyurmak için yürüdüklerini, pedal çevirdiklerini, yazılar yazdıklarını söyleyen Kaya, seslerini duyurmak ve yaratılmak istenen dünyayı anlatmak için "Bu kez yere yatıyoruz" dedi.  Ardından aktivistler eylemlerini yere yatarak gerçekleştirdi.

350 Ankara İsmi Nereden Geliyor?

350 rakamı bugün atmosferde olması gereken güvenli karbondioksit miktarını milyonda parçacık olarak ifade ediyor. Bugün bu rakam milyonda 393 parçacık.

2009 yılından bu yana iklim değişikliğine karşı mücadele eden ve Tüketici Koruma Derneği Ankara Şubesi, ODTÜ Mezunlar Derneği, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği, Tüketici Dernekleri Federasyonu ve Perşembe Akşamı Bisikletçileri (Ankara) tarafından desteklenen aktivist grubu ismini buradan alıyor.

Kaynak: Bianet