1 Mayıs 2012 Salı

Çambaşı'nda Doğa Katliamı

Çambaşı Yaylası'nın tyurizm merkezi haline getirilmesi için çalışmalar yapılırken bölgedeki HES inşaatları doğa katliamı yapıyor.

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyeleri, Çambaşı Barajı ve Darıca II HES inşaat çalışmalarını tespit etmek için Turnalık, İkidere'ye gitti.

Platform üyelerinden Gül Ersan: “İnşaatın henüz başlangıç aşamasında olmasına karşın baraj, yer altı tünelleri ve servis yolu yapımı için bu kadar ağacın kesilmiş olması bile insanın canını yakıyor. Projeye göre buradaki ormanın neredeyse tamamı yok edilecek, enerji adına buradaki doğanın yok edilmesine değip değmediğini yetkililer bir daha düşünmeli.” dedi.

VOSVOS KAMPI YERİNE BARAJ

Çambaşı'nın turizm alanı olarak ilan edilmesiyle buradaki çalışmaların nasıl bağdaştırıldığını anlayamadıklarını söyleyen Gül Ersan: “Yıllardır burada Vosvos Şenliği düzenleniyordu, Türkiye'nin dört bir yanından gelip kamp kuran doğaseverlere yaylalarımız tanıtılıyordu, bu bir turizm faaliyeti değil miydi, daha da geliştirilemez miydi?”

“Ordu'nun neredeyse tüm dereleri 49 yıllığına özel sektöre kiralandı. Bir çok dere üzerinde 4-5 tane HES projesi var. Kaynağından denize kadar sular, enerji şirketlerinin elinde artık. Ordu için turizm cenneti olacak deniyor, bizce Ordu turizm değil HES cenneti.”

DERE SUYU KİRLENMİŞ

“Yer altı tünelleri açmak için çıkarılan hafriyat güya servis yolu yapımında kullanılıyor. Zaten kullanabilecekleri yol vardı, amaç fazla masraf etmeden hafriyatı yol üzerinde depolamak (!) Bu arada yola dökülen hafriyatın büyük bir kısmı dere yatağını doldurmuş. Hem dökülen hafriyat hem de yer altı tünellerinden çıkarılan, güya havuzlarda dinlendirilerek arıtılan su, dere suyuna karışmış, suyun rengi değişmiş. Bu durum dere yatağındaki canlıların ve oraya özgü kırmızı benekli alabalıkların yok olmasına neden olacak.”

İNSANLAR GÖÇE ZORLANIYOR

“Projenin membasında sırasıyla Pendik Regülatörü ve HES (575 m - 367 m), Derinçay Regülatörü ve HES (760 m – 600 m), Üçgen İki Regülatörü ve HES (1056 m – 763 m) ve Çambaşı Barajı (1340 m) bulunuyor. Ordu'nun doğasından, yeşilinden ve kaynak sularının eşsizliğinden bahsetmek artık imkansız. Bu projelerle bölgenin insanını açlığa ve göçe mahkum ediyorlar. Turistlerin de baraj ve HES görmek için geleceklerini hiç sanmıyoruz.” dedi.

Kaynak: Ordu Gazete