Güvencesiz çalışma şartlarına, elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlara ve doğanın talan edilmesine karşı tepkilerin öne çıktığı 1 Mayıs kutlamalarında Trabzonlular yoğun ilgi gösterdi.
1 Mayıs, Trabzon'da binlerce emekçinin, kadınların ve gençlerin katılımıyla Trabzon Meydan Park'ta kutlandı.
Cumhuriyet Caddesi'nde başlayan 1 Mayıs yürüyüşüne yoğun katılım nedeniyle buluşma noktasında güvenlik kontrölü için ayrılan alana emekçiler sığmadı.
Güvencesiz çalışma şartlarına, elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlara ve doğanın talan edilmesine karşı tepkilerin öne çıktığı yürüyüşte, öğrenciler de baskılara ve üniversite harçlarına karşı tepkilerini ortaya koydu.
Maraş Caddesi boyunca yapılan ve yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı yürüyüşte, İstanbul'da Taksim Meydanı için mücadele edenlerin, derelerine ve suyuna sahip çıkanların, siyasi tutukluların ve gazetecilerin mücadeleleri sık sık selamlandı.
Kemençe eşliğinde horonlara durularak ilerleyen kortejlerin de yer aldığı kutlamada, Karadeniz'deki santral inşaatlarına karşı verilen mücadele öne çıktı.
Hopa'da Metin Lokumcu'nun öldürülmesi ve Çernobil faciasının 26. yılına dikkat çekilirken, "Karadeniz uşağı deresini sattırmaz, Metin Lokumcu ölümsüzdür, Dereler özgür akacak" sloganları yankı buldu. "Çernobil: 26 yıldır ölüyoruz" dövizleri de taşındı. Lazca dövizler ile de kültürel hakların korunması talepleri dile getirildi.
McDonalds önünde termik santrale tepki
McDonalds restoranı önünde gelindiğinde gençler "Termikçi McDonalds/Anadolu Grubu, Gerze'den Defol" dövizi açarak, Anadolu Grubu'nun Sinop'un Gerze ilçesinde inşa ettiği termik santrale karşı sloganlar attı. Eylem sürecince McDonalds restoranları kapılarını kapattı. Zorlu Grand Hotel önünde ise "Suyumuza Dokunma Zorlu Holding, 'Duyarlı' HES olmaz" dövizleri otelin kapısının önüne bırakılarak, Zorlu Holding'in santral inşaatlarına protesto edildi.
Hatipoğlu: Sendikal yasalar değişmeli
Trabzon Meydanı'nda Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) İl Temsilcisi Hasan Basri Hatipoğlu "Türkiye'yi yönetenlerin temel hedefi özgürlükçü ve çoğulcu demokrasinin sınırlarını genişletmek olmalı, Anayasa değişiklikleri tüm kesimlerin uzlaşacağı bir zeminde gerçekleştirilmelidir" diye konuştu.
Hatipoğlu "Anti demokratik sendikal yasal değiştirilmelidir, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri arttırılarak iş cinayetlerinin önüne geçilmelidir" diye ekledi ve "Öğrencilerin sorunları, bizlerin sorunlarıdır" diyerek Karadeniz esnafına "ev sahipleri olarak" öğrencilere sahip çıkma çağrısında bulundu.
"Büyüyen ekonomi değil, iktidar ve sermayesi"
Ardından söz alan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu sözcüsü Muhammet İkinci, konuşmasında "AKP iktidarı 12 Eylül ile hesaplaşma kandırmacasıyla, kendi 12 Eylül'ünü yaratıyor. Devlet aygıtı kapitalist sistemin ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden yapılandırılıyor. En hızlı büyüyen ekonomiye sahip olmakla övünüyorlar; ama büyüyen sadece bu iktidar ve onun yandaşları, sözcülüğünü yaptığı sermayedir" dedi.
Kaynak: Bianet