Dersim katliamının yıl dönümü, Adana'da düzenlenen basın açıklamasıyla lanetlendi.
4 Mayıs 1937'de karar altına alınan “Tunceli Tedip ve Tenkil Harekatı”nın yıl dönümü, Dersimliler tarafından protesto ediliyor. Katliam, Adana İnönü Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla lanetlendi. Basın açıklamasına Tuncelililer Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Bulamlılar Derneği, Karşıyaka Cem Kültür Derneği, Şakirpaşa Cem Kültür Derneği, ASDA (Akdeniz Sosyal Dayanışma Eğitim Sağlık ve Kültür Vakfı), Adana Halkların Demokratik Kongresi ve İHD Adana Şubesi katıldı.
Tuncelililer Derneği Başkanı Yılmaz Zeroğlu, 4 Mayıs 1937 tarihli “Tunceli Tedip ve Tenkil Harekatı” kararı ve ondan önce yayınlanan raporlarla Dersim'de katliamın devlet tarafından sistematik olarak örgütlendiğini söyledi. Dersim'de devletin iddia ettiği gibi bir isyanın yaşanmadığını, kimyasal silah kullanma da dahil katliam gerçekleştirildiğini söyleyen Zeroğlu, “Bu yönüyle erk sahipleri tarafından 'dönemin şartları' minvalinde söylemlerle meşrulaştırılmaya çalışılan Dersim Katliamı, hala toplumumuzun hafızasında tüm canlılığı ile durmaktadır. Türkiye’de toplumsal mutakabatın yolu Dersim ve benzeri kırılmalarla yüzleşmeden geçer” dedi.
1938'in Dersimliler için etkisi hala geçmemiş bir travma olduğunu belirten Zeroğlu, “Dersim’de işlenen bir insanlık suçudur ve bu iş 'yavan' bir özür ile de geçiştirilemez” dedi ve ekledi: “1937-38 yılları arasından Dersim’de yapılanların tamamı 'insanlık suçu' kapsamında değerlendirilmelidir ve bu katliamla yüzleşmek sıradan bir özür ile mümkün değildir. Katliama sebebiyet verenler tarih önünde yargılanmadıkça, mazlumların yaraları sarılmadıkça, Seyit Rıza ve yoldaşlarının mezar yerleri açıklanmadıkça ve evlatlık verilen o 'kayıp kızlar' bulunmadıkça, bu katliamla yüzleşilemeyecektir. Bu nedenle Dersim Katliamı’nın vebali; başta mevcut hükümet olmak üzere 75 yıldır bu ülkede siyaset yapan herkesin boynundadır. Dersim halkı ile aynı kaderi paylaşmış Aleviler, Koçgirililer, Süryaniler-Keldaniler, Kürtler, Ermeniler ve Pontuslarında maruz kaldıkları mezalimler açığa çıkarılmalıdır.”
İstanbul'daki Sabiha Gökçen Havaalanı'nın adının değişdirilmesini isteyen Zeroğlu, “Hiç bir şeyi unutmadık, hiç bir şeyi affetmedik” şeklinde konuştu.
Kaynak: ETHA