Dersim Soykırımı kararının alındığı 4 Mayıs öncesi İstanbul'da CHP'ye yürüyen Dersimliler, CHP ve AKP'nin özür dilemesini ve devlet arşivlerinin açılmasını istedi.
Dersim Gazetesi, Munzur Çevre Derneği, Seyit Rıza İnisiyatifi, Alibeyköy Dersimlileri Derneği, Pertekliler Derneği ve Munzur Kültür Derneği, 7 hafta önce başlattıkları Perşembe eylemlerinin bugün sonuncusunu gerçekleştirdi. Dersim Soykırım kararının alındığı tarih olan 4 Mayıs'a kadar her Perşembe Galatasaray'da oturma eylemi yapan Dersimliler, son eylemlerini CHP Beyoğlu İlçe binasına yürüyerek gerçekleştirdi.
Eyleme, BDP, EMEP, ESP, Partizan, SDP, SODAP, TÖP-G, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 78'liler Girişimi, KAYY-DER, Özgürlükçü Gençlik Derneği ile birlikte Halkların Demokratik Kongresi'nden Ferhat Tunç ve Gençay Gürsoy da katıldı.
Galatasaray'da bir araya gelen Dersimliler, taleplerinin yazılı olduğu pankart, Seyit Rıza'nı posteri ve "Katil devlet" dövizleriyle İstiklal Caddesi üzerinde bulunan CHP ilçe binasına yürüdü.
"Roboski'den Dersim'e katil devlet hesap verecek", "Katil devlet katil CHP", "Dersim 38 soykırımdır", "Soykırımı unutma unutturma" sloganlarını atan Dersimliler, CHP önüne geldiğinde ıslıklarla protesto etti. CHP'lilerin balkondan çiçek atmasına Dersimliler, "Çiçek değil özür istiyoruz" diye tepki gösterdi. "İşte burası faşist yuvası" sloganı atıldı.
4 MAYIS; KIYIMIN İŞARET FİŞEĞİ
Burada bir açıklama yapan BDP PM üyesi Hüseyin Güngör, 1937'de Bakanlar Kurulu'nun toplanarak Dersim Soykırım kararını aldığı 4 Mayıs tarihi için "Tarihe düşülmüş kara bir nottur. Kıyımın işaret fişeği, zulmün ordularının tan borusudur" dedi.
"Tunceli Tenkil Harekatına Dair Bakanlar Kurulu Kararı"nın bir devlet politikası olduğunu söyleyen Güngör, "Piyadesinden genelkurmay başkanına özel yetkili valisinden hükümet sahibi CHP'sine, savcısından cumhurbaşkanına dönemin tüm görevlileri suçludur. Hepsi de öfkemizin hedefi, hesaplaşma istediğimizin muhatabıdır" dedi.
SOYKIRIM DEVLET POLİTİKASI
Bu karardan sonra ordunun Dersim'de eşi benzeri görülmemiş bir katliam gerçekleştirdiğini belirten Hüseyin Güngör, şöyle devam etti: "75 yıldır bu acıyla yüzleşilmedi, soykırımın hesabı verilmedi. Aksine bütün siyasi iktidarlar inkar ve imha siyasetiyle soykırımın sürdürücüsü oldu. Bir yanda yarım ağız sözde dilenen bir özür ama gereğini yapmayan zihniyet, öte yanda ise aradan geçen süreye rağmen soykırımdaki payını, sorumluluğunu görmeyen statükocu Kemalist anlayış. 'Literatürde yeri varsa özür dileriz' diyenle, 'araştırın belki bir şey yoktur', 'kötü mü oldu Dersimliler uygarlaştı' diyen zihniyet arasında fark yoktur. Dersim'den Roboski'ye kadar süren katliamlar bunun bir devlet politikası olduğunu göstermeye yetmektedir."
"Kimse acılarımızı istismar etmesin" diye seslenen Hüseyin Güngör, sorumluluğu olan herkesin özür dilemesini, katledilen ve asılanların mezar yerlerinin açıklanmasını, devlet arşivlerinin açılmasını istedi.
BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Asiye Kolçak da kendi tarihiyle yüzleşmeyen CHP'nin demokrasiden bahsedemeyeceğini söyledi. Süleyman Demirel'in "29 isyan bastırıldı" sözlerini hatırlatan Kolçak, bunların birer katliam olduğunu belirtti. Kolçak, 29 katliam, Dersim Soykırı ve Roboski katliamı nedeniyle özür dilenmesi gerektiğini söyledi.
BU GÜLLER BİZİ YARALIYOR
Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Komisyonu üyesi Ferhat Tunç ise "Acılarımızın takipçisi olacağız. Devlet kendi utancının takipçisi olmalıdır" dedi. Dersim Soykırımının AKP ve CHP tarafından istismar konusu yapıldığını söyleyen Dersimli sanatçı Tunç, CHP'lilerin gül atmasına şöyle yanıt verdi: "Bu atılan güller bizi yaralıyor. Tarihiyle yüzleşmeyenlerin bize gül atması kurşun atmak gibi bir şeydir."
SARIGAZİ VE GAZİ MAHALLELERİNDE EYLEM
Alibeyköy Dersimlileri Derneği Başkanı Mesut Gerçek, yarın ve sonraki gün de eylemlerinin devam edeceğini bildirdi. Buna göre, Dersim Soykırım kararının alındığı 4 Mayıs'ta Avrupa yakasında Gazi Mahallesi'nde ve Anadolu yakasında Sancaktepe (Sarıgazi)'de akşam saatlerinde yürüyüş yapılacak. 5 Mayıs Cumartesi günü ise AKP İstanbul İl Başkanlığı'na yürünecek.
Kaynak: ETHA